Att läsa Industridesign

Här kan du läsa om vad studenter vid Industridesign tycker om utbildningen och varför de valde just det programmet.

Sofie Notstrand

Sofie Notstrand

Ålder: 23 år
Program: Industridesign

Det som tilltalar och driver mig är själva problemlösandet, både det teoretiska och praktiska, där jag får utlopp för min kreativitet samtidigt som det finns ramar att hålla sig innanför.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Industridesign finns på flera ställen i Sverige men anledningen till att jag valde just Gävle var dels av praktiska skäl, då jag redan bodde i staden. Jag hade också, under våren innan jag började, varit med på en workshop på industridesign som handlade om att utveckla stadsbadet i Gävle, och fick då en inblick i programmet och dessutom se lokalerna, vilket gjorde mig mer sugen att börja plugga här.

Varför valde du just den här utbildningen?
När jag sökte till industridesign gick jag mitt sista år på konstskolan här i Gävle. Under de tre åren jag gick på konstskolan började jag intressera mig alltmer för konstruktion och strukturer. Under mitt sista år byggde jag relativt simpla men konstruktionsmässigt knepiga installationer av trä och utvecklade egna metoder och verktyg för att lösa praktiska problem vid uppbyggandet. Min lärare tipsade mig då om att industridesign kanske skulle passa mig. Det var så jag först kom i kontakt med utbildningen.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det är svårt att säga vad det bästa med utbildningen är men det som tilltalar och driver just mig är själva problemlösandet, både det teoretiska och praktiska, där man får utlopp för sin kreativitet samtidigt som det finns ramar att hålla sig innanför. Det är utmanande på ett motiverande sätt.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Det som är speciellt med utbildningen i Gävle är att den är ny och oetablerad. Det gör att elever har större inflytande på utbildningen. Något annat som skiljer utbildningen i Gävle från andra är att den är särskilt inriktad på skogsråvarubaserade material.

Vad är det bästa med Gävle?
Det är lite svårt att svara på då det är min hemstad men jag tycker att det är en ganska bra ”mellanstad”. Varken stor eller liten. Det finns också en stor stadspark med bland annat bad och promenadstråk ca 10 min promenad från centrum som är riktigt nice på sommaren.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Det som lockar mig mest just nu är tjänstedesign. Jag gillar att jobba kommunikativt och grafiskt. Jag är också intresserad av design i offentligheten så att få vara med att utveckla offentliga platser, som till exempel parker, är också något som lockar.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Sök det du tycker verkar roligt och det du är intresserad av. Att plugga något du egentligen är ointresserad av på grund av att du känner dig pressad att börja studera tycker jag är onödigt och blir dessutom tufft då du saknar verklig motivation. Om du är osäker på vad du vill plugga kan du göra något annat en period.

Anton Torlén

Ålder: 30 år
Program: Industridesign

Anton Torlén

Jag har alltid mått bra av att skapa med händerna och tillgången till välutrustade verkstäder är en guldgruva för mig.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag ville söka mig bort från Stockholm under studietiden för att kunna fokusera fullt ut på skolarbetet. Eftersom jag har flickvän och familj i Stockholm var det samtidigt viktigt att ha nära hem. Det skadade naturligtvis inte att jag hört mycket positivt om HiG.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag har nog alltid varit ganska uppfinningsrik av mig och får tillfredsställelse av att lösa problem.

Kombinationen av konstnärligt skapande och människocentrerat lärande lockade, att fokus dessutom ligger på hållbarhet och skogsråvarubaserade material kändes helt rätt.

Vad är det bästa med utbildningen?
Möjligheten att kunna utforska människans relation till objekt i sin omgivning i en kreativ och tillåtande miljö. Jag har alltid mått bra av att skapa med händerna och tillgången till välutrustade verkstäder är en guldgruva för mig.

Eftersom utbildningen är så pass ung förändras den under gång och det är givande att kunna vara med och påverka dess utformning. Kunniga lärare och fina klasskamrater är förstås en nog så viktig faktor.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Det är sällan under mina snart tre år som det känts som att jag faktiskt har gått i skolan. Hela utbildningen har varit en härligt rörig resa mellan olika inspirerande och intensiva projekt.

Vad är det bästa med Gävle?
Närheten till skogen och havet, samtidigt som det är pendlingsavstånd till Stockholm.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Bra fråga! Jag har medvetet valt att inte fundera så mycket på det för att inte begränsa mig i mitt skolarbete. Förhoppningsvis kommer jag bidra till ett miljövänligare samhälle genom mitt arbete. Möjligheterna för nya skogsråvarubaserade material är stora och framtiden inom det området känns spännande!

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Besök de informationskvällar som högskolan anordnar. Du får chansen att träffa drivna studenter som kan dela med sig av värdefull erfarenhet och svara personligt på dina frågor.

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-11-05
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)