Att läsa programmet Folkhälsostrateg för hållbar utveckling

Namn: Yvan Bugabo
Ålder: 25 år
Hemort: Uppsala
Program: Folkhälsostrateg för hållbar utveckling

en seriös och modern högskola med starkt fokus på miljöarbete


Det här gör jag när jag inte pluggar:
När jag inte pluggar försöker jag för det mesta slappna av och vila. Men annars, tränar jag, läser böcker, kollar på filmer och hänger med mina vänner och familjen. Jag gör helt enkelt det jag inte hinner med när jag pluggar.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Anledningen till att jag valde att plugga på Högskolan i Gävle är dels för att det är en seriös och modern högskola med starkt fokus på miljöarbete och på att anpassa sina utbildningar till marknaden. Dels för att det är den enda högskola/universitet i hela landet som erbjuder mitt program.

Varför valde du just den här utbildningen?
I och med att vi lever i en tid där den globala uppvärmningen orsakad av den mänskliga aktiviteten har medfört stora hälsoproblem i världen, står vi som människor och vår planet inför stora utmaningar.

I den här utbildningen lär man sig hur vår påverkan på naturen får konsekvenser för både klimatet och folkhälsan vilket har varit helt avgörande i mitt utbildningsval, i och med att jag alltid har velat vara med och hjälpa samhällen och världen att ställa om och därmed hålla oss själva och planeten friska.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är just den breda kunskap man får som gör att man genom utbildningen får en kompetens som behövs i dagens och framtidens samhälle.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Att utbildningen består av kurser i både folkhälsovetenskap och biologi. Detta kommer senare göra oss till brobyggare mellan samhällsvetare och naturvetare i arbetslivet, vilket gör att vi kommer vara unika på arbetsmarknaden.

Vad är det bästa med Gävle?
Det bästa med Gävle är alla fantastiska grönområden, ett vackert kustläge och fantastiska utflyktsmål.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Svårt och säga idag, men jag skulle vilja jobba med att planera och implementera förebyggande insatser för att ge Sveriges befolkning en ökad kontroll över sin hälsa och det utan att förstöra naturen och miljö. Men jag skulle också vilja jobba i ett utvecklingsland någonstans i världen och hjälpa de att förbättra befolkningens hälsa.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Hitta en bra balans mellan studier och fritidsaktiviteter och på så sätt kommer du ha en härlig studenttid.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2020-10-19
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)