Att läsa Tekniskt basår

Paul Eriksson

Student, Tekniskt basår och därefter Automationsingenjör
Ålder: 29 år
Hemort: Södertälje
Program på gymnasiet: Samhällsvetenskapliga programmet
Det här gör jag när jag inte pluggar:
Utöver mina studier är jag ungdomstränare i föreningen Brynäs IF för pojkar födda 2007. Jag har en tidigare karriär som professionell ishockeyspelare med erfarenhet från spel i Ryssland, Finland och Kazakstan, därför var valet väldigt enkelt att vara kvar inom ishockeyn och bidra med min kunskap och erfarenhet till framtidens hockeyspelare.

Eftersom jag läste Samhällsvetenskapliga programmet behövde jag gå Tekniskt basår för att få behörighet till en ingenjörsutbildning.

Varför ville du börja plugga?

Jag har alltid haft tankar på att läsa vidare efter gymnasiet, men inte varit helt säker på vad jag ville läsa. Jag gick på Djurgårdens IF:s hockeygymnasium i Stockholm och som alla andra 16 åringar var målet att ta sig hela vägen från SHL till NHL. Jag ville ge ishockeyn en ärlig chans och prova att bli så bra som möjligt. Under mina år som aktiv spelare växte tankarna att läsa vidare. Både min pappa och farfar har en ingenjörsutbildning sedan tidigare och i slutet av karriären började mina planer på att börja studera ta form.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag ska vara ärlig och säga att när jag började söka utbildningar gjorde jag det utifrån möjligheten att kunna kombinera studierna med ishockeyn. Under den tiden (2016) fanns det ett hockeyettanlag i Gävle, nämligen Valbo HC. När jag blev erbjuden ett kontrakt var Högskolan i Gävle ett perfekt val att kombinera spel med studier. Jag hade även hört väldigt gott om Högskolan då min syster och hennes svåger har studerat här.

Varför valde du just den här utbildningen?

Eftersom jag läste Samhällsvetenskapliga programmet behövde jag gå Tekniskt basår för att få behörighet till en ingenjörsutbildning.
Jag hade sedan några år tidigare bestämt mig för att läsa till byggnadsingenjör. Det berodde på att min syster då läste till fastighetsmäklare och jag tyckte det lät väldigt intressant. Med en viss fallenhet för matematik valde jag att läsa en kurs i byggnadsteknik.
Där stannade de planerna och när Högskolan arrangerade Co-op-dagen under mitt första år som student, fick jag möjlighet att se och höra när studenter och företag berättade om hur deras vardags kunde vara. Där och då blev jag väldigt intresserad av just automation. Efter den dagen beslutade jag mig för att söka till Automationsingenjör.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det jag gillar bäst med utbildningen är att vi varvar teori med praktiska moment. I varje kurs ingår det några laborationer eller något projekt som ska göras och ibland båda två. Det vi har fått prova hittills är PLC och DCS programmering, bygga elektriska kretsar och projekt där jag tillsammans med en klasskompis gjorde ett bevattningssystem för en växt som skulle styras med en micro controller.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Är man som mig och inte har någon tidigare erfarenhet inom automation, så finns möjligheten att kombinera studierna med praktik genom Co-op. Istället för att traditionellt läsa utbildningen på tre år kan man läsa den på fyra år istället och har anställning på ett företag i tio veckor varje år.
Jag valde att läsa utbildningen på fyra år och jag har haft mina praktikperioder på ett industriföretag i Gävle, som även erbjöd mig sommarjobb efter praktiken.

Jag tycker det är en perfekt kombination, du får erfarenhet och en bild av vad du kan jobba med efter examen.

Vad är det bästa med Gävle?

Jag är ju som sagt väldigt sportig av mig så jag måste ju säga att Gävle är väldigt cykelvänligt. Jag transporterar mig dagligen runt i Gävle på cykeln, som även går väldigt bra vintertid om man är rätt klädd förstås.

Utöver det måste jag rekommendera Hemlingby som ligger i Gävle, ett toppenställe om man gillar att springa eller åka skidor på vintern.

När man pluggat och tränat färdigt går man självklart och hejar fram Gävles stolthet, Brynäs IF.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag har fått en väldigt bra och bred bild av vad automation är för något tack vare studierna och min praktik. Jag ser mig själv jobba med automation och gärna inom projektledning.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Har du bestämt dig för att läsa en ingenjörsutbildning i Gävle, vill jag först säga grattis! Sen vill jag passa på att rekommendera att gå på alla aktiviteter som Högskolan arrangerar där du får möjlighet att träffa olika företag och knyta kontakter inom branschen.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2020-05-29
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)