Att läsa Tekniskt basår

Oskar Lindqvist

Student, Tekniskt basår och därefter Energisystemingenjör
Ålder: 24 år
Hemort: Söderhamn
Program på gymnasiet: El- och energiprogrammet
Det här gör jag när jag inte pluggar: Spelar tv-spel, umgås med vänner och spelar gitarr.

En annan fördel är garantiplatsen man får på en ingenjörsutbildning vid godkända betyg från basåret.

Varför ville du börja plugga?

Att studera på högskola fanns inte på kartan för mig utan jag upptäckte det då jag läste upp mina betyg på Komvux för att få högskolebehörighet. Det var min mattelärare som väldigt starkt rekommenderade mig att söka Tekniskt basår med studieort i Söderhamn. Det var då jag upptäckte mitt intresse för fysik och matte som senare ledde mig till att fundera på högre studier.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

När jag läste Tekniskt basår tittade jag på en hel del olika ingenjörsutbildningar runt om i landet. Det som gjorde att jag till slut valde Gävle var för deras Co-op utbildningar. Det innebär att jag kombinerar studier med en betald arbetsperiod (10 veckor) på ett företag varje läsår.

Varför valde du just den här utbildningen?

Efter Tekniskt basår valde jag Energisystemingenjör. Den utbildningen har en Co-op inriktning och det kändes bekant eftersom jag gick el- och energiprogrammet på gymnasiet. Jag är också intresserad av förnybar energiproduktion och utbildningen känns väldigt relevant eftersom vi måste ställa om till ett effektivare och förnybart energisystem.

Vad är det bästa med utbildningen?

Basåret förberedde mig på hur det är att studera på högskolan och hjälpte mig även att hitta en studieteknik som passade för mig. En annan fördel är garantiplatsen man får på en ingenjörsutbildning vid godkända betyg från basåret.

Innehållet i Energisystemingenjörsprogrammet täcker hela energisystemet från produktion till distribution och till den slutliga användningen i våra bostäder, industrier m.m. Vi fokuserar på hur energin används, om den går att använda på ett mer effektivt och ekonomiskt sätt.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Om du väljer att gå med Co-op inriktning så får du en betald arbetsperiod på 10 veckor varje år. Du får kontakt med ett företag där du eventuellt kan få sommarjobb eller en anställning när du tagit examen.

Vad är det bästa med Gävle?

Det är en liten storstad där det mesta ligger inom cykelavstånd. Gävle kommun erbjuder också bostadsgaranti för antagna studenter.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag vill arbeta med energieffektivisering eller något som har med förnybar energi att göra som till exempel vindkraft. Vi får se helt enkelt.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Ta reda på så mycket du kan om den utbildning du är intresserad av, det kan du göra genom att kontakta studievägledarna. Du kan också skugga en student där du får följa med någon som läser den utbildningen du är intresserad av.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2020-05-29
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)