Att läsa Tekniskt basår

Julian Strömqvist

Student, Tekniskt basår och därefter Industriell ekonomi-högskoleingenjör
Ålder: 25 år
Hemort: Gävle
Program på gymnasiet: Sam-Sam
Det här gör jag när jag inte pluggar:
Ja, vad gör jag när jag inte pluggar? Är nog inte mer intressant än att jag umgås med vänner och tränar när jag kan. Jobba försöker jag också göra lite vid sidan av. Är skönt att växla lite mellan att studera och arbeta till och från. Dock är jag en av ”nördarna” som älskar att studera då jag verkligen brinner för de kurser jag läser i.

Det skapas även ett ovärderligt kontaktnät ute hos stora företag som är i behov av vår kompetens efter examen.

Varför ville du börja plugga?

När jag gick på gymnasiet förstod jag inte vikten av en utbildning. När jag tog examen hade jag därför inte fullständiga betyg. Efter att ha arbetat med diverse saker under några år började jag fundera på om det inte fanns mer där ute. Jag började därför på Komvux i syfte att få min gymnasiekompetens och öppna upp möjligheten till att söka utbildningar på högskola/universitet.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Några år efter jag var klar med gymnasiekompetensen fick jag nys om Tekniskt basår med plats på valfri ingenjörsutbildning på Högskolan i Gävle. Jag läste om de olika ingenjörsutbildningarna och Industriell ekonomi fastnade jag för på en gång. Efter att ha läst om innehållet och om vad utbildningen mynnade ut i fick jag motivation att via basåret få en plats.

Varför valde du just den här utbildningen?

Industriell ekonomi- högskoleingenjör hade en blandning av de delar som för mig är intressant. Att ha förståelse för hur företag arbetar ur synvinklar som styrning, management, logistik, produktion och ekonomi sätter dig liksom mitt i ”navet”. Idag är dessa frågor av stor vikt för många företag. Då utbildningen dyker ner i ett antal olika områden får man en bra översikt av hur de olika delarna samspelar och påverkar varandra.

Vad är det bästa med utbildningen?

Sedan jag började utbildningen har mitt intresse för logistik och styrning av produktion vuxit sig allt större. De lärare jag mött i de här delarna har en otrolig kompetens och förståelse.

Utbildningen ger oss även möjlighet att arbeta med företag. Detta skapar en slags verklighetsanknytning och förståelse för hur verkligheten fungerar. Det skapas även ett ovärderligt kontaktnät ute hos stora företag som är i behov av vår kompetens efter examen.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Högskolan i Gävle har sedan början på 90-talet erbjudit denna utbildning, vilket har gett dem tid att finslipa detaljer och skapa ett starkt samarbete med näringslivet när det gäller utformning av kurser och dess innehåll.

Vad är det bästa med Gävle?

Jag brukar säga att Gävle är en liten men stor stad. Här finns i princip allt man behöver och mer därtill, samtidigt som allt är nära. Det är även väldigt nära till de vänner och klasskamrater man har.

Vad vill du jobba med i framtiden?

I framtiden vill jag arbeta med intern logistik hos företag. Det handlar alltså om att effektivisera processer på ett sätt som gynnar både företaget och kunderna, ur perspektiv som miljö och ekonomi.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

För dig som skall söka till högskolan, oavsett vilken utbildning, anser jag att det är viktigt att noga läsa om de utbildningarna som du tycker är intressanta. Det gör dig förberedd för det som komma skall och det ger dig även större chans att verkligen välja den utbildningen som är den rätta för just dig. Har du frågor och funderingar var inte blyg att kontakta utbildningsledare för djupare information.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2020-06-05
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)