Att läsa Tekniskt basår

Amanda Leima

Amanda Leima

Student, Tekniskt Basår
Ålder: 23 år
Hemort: Bergby

Du får en försmak på hur tentamen, rapportskrivning, laborationer och en massa annat går till på en högskola.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag kände att vara nära familj och vänner prioriterade mitt val av ort för studier. Flytta runt har jag gjort innan och vill nu vara hemma.

Varför valde du just den här utbildningen?

De kurser som behövdes för att komma in på ingenjörsprogrammen hade jag inte sedan tidigare. Komvux tittade jag på först men sen så hörde jag av en kompis att det fanns ett basår på högskolan, där man pluggar in de ämnen som man behöver. Valet att börja här blev ganska självklart för mig då.

Vad är det bästa med utbildningen?

Att den är placerad på högskolan och inte på Komvux. Man kommer in i högskolelivet innan allvaret börjar. Folk här vill ju verkligen studera. Alla som studerar är i olika åldrar med olika bakgrund och orsak till varför de är här. Man får också lära känna många nya människor.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Då det här är en förberedande utbildning innan du börjar på ett program så får du ju lite försmak på hur tentamen, rapportskrivning, laborationer och en massa annat går till på en högskola. Eftersom nästan inga föreläsningar är obligatoriska så är det självdisciplin som gäller. Det kan vara ganska skönt om man även vill jobba lite på sidan om. Jag tycker att det är skönt att man kan få en andra chans att ta upp studierna på ett smidigt sätt.

Vad är det bästa med Gävle?

Gävle är bra på många sätt. Jag tycker det är lätt att hitta i stan, kanske också har att göra med att jag har bott här. Det finns mycket att göra om dagarna när man vill hitta på något. Vill man shoppa och inte hittar allt i stan så går det bussar ut till Valbo köpcentrum. Bio, bowling, krogen eller varför inte en promenad i Boulognerskogen och spela minigolf en fin dag. Staden växer också en hel del, det är roligt att följa den utvecklingen.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag har valt att läsa till miljöingenjör och det är något jag vill jobba med. Att det inte bara är ett kontorsjobb, utan att jag får vara ute på fältet, gör det till ett jobb jag skulle trivas med. Jag ser fram emot att göra skillnad för miljön.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Sök! Det är väldigt roligt även om det kan vara tufft. Helt klart ett av de bättre besluten jag tagit i mitt liv. Jag trivs väldigt bra här på högskolan och det hoppas jag att andra också gör och kommer att göra. Jag har blivit bemött på ett sånt bra sätt av alla och det ger mig mer energi till att lyckas.

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2020-01-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)