Högskoleprovet

Högskoleprovet är ett urvalsprov som mäter allmän studiefärdighet. Provresultatet kan användas vid urvalet till många olika utbildningar. Minst en tredjedel av alla platser på högskolan tillsätts med hjälp av högskoleprovet.

Viktig information om högskoleprovet ht 20

Anmälan till högskoleprovet öppnar på fredag 25/9

Den 25 september kl. 08.00 öppnar anmälan till högskoleprovet.
Anmälan stänger 1 oktober eller när platserna fyllts.
Högskoleprovet skrivs 25 oktober.

Höstens prov har två begränsningar, endast de som inte har ett giltigt resultat sedan tidigare kan anmäla sig, och maximalt 27 600 personer får skriva provet. Anmälan är öppen 25 september – 1 oktober, men stänger om platserna fylls.

Högskolan i Gävle kommer att ha 950 platser inom Gävleborg som fördelas i turordning till de anmälda. Provorterna i Gävleborg är förutom Gävle också Sandviken, Bollnäs, Ljusdal, Edsbyn, Hudiksvall, Söderhamn.

För att hantera anmälningarna kommer Universitets- och högskolerådet, som är ansvarigt för provet, att använda ett digitalt kösystem. Det är möjligt att ställa sig i förkö från klockan 07.00 den 25 september. Klockan 08.00 öppnar anmälan och anmälarna får då sitt könummer, som är oberoende av när under den första timmen de ställde sig i förkön.

Anmälan till högskoleprovet finns på UHR:s webbplats Studera.nu. Anmälningsavgiften är 450 kronor och betalas vid anmälan. Vid anmälan till höstens prov är det endast möjligt att betala med kort.

Mer information och anmälan till högskoleprovet på Studera.nu

 

Vanliga frågor om högskoleprovet

Vill du byta provort?

Du kan själv byta provort i anmälan till högskoleprovet innan du har betalat anmälningsavgiften. Efter att du har betalat måste du kontakta det universitet eller den högskola som anordnar högskoleprovet på den ort där du vill göra provet och fråga om du kan skriva där istället. I Gävleborgs län tar vi endast emot byten före sista anmälningsdag.

Har du missat att anmäla dig i tid?
I Gävleborgs län tar vi tyvärr inte emot efteranmälningar.

Har du skyddad identitet?
Om du har skyddad identitet ska du vända dig direkt till Högskolan i Gävle för information om hur du anmäler dig.

Har du särskilda behov?

Dyslexi
Du som är dyslektiker gör samma prov som alla andra, men har längre tid på dig. När du anmäler dig anger du på vilken av provorterna du vill göra provet.

Du måste ha ett särskilt intyg på att du har dyslexi och att längre tid skulle förbättra dina testresultat. Du kan läsa om hur du skaffar och skickar in ett sådant intyg via länkarna nedan.

Synskada
Högskoleprovet finns i två varianter för synskadade: dels anpassat för svagt synskadade, dels för gravt synskadade. Personer med synskada ska styrka behov av anpassning genom intyg från syncentral.

Funktionsnedsättning
Om du har en fysisk funktionsnedsättning ska du meddela Högskolan i Gävle det i samband med din anmälan så att vi kan underlätta för dig under provdagen. Till exempel kan du få tillgång till hiss, höj- och sänkbart bord, höj- och sänkbar stol eller andra anpassningar. Om du är rullstolsburen är det viktigt att vi får information om detta i god tid, för att undvika att du placeras i en sluttande sal (gradängsal).

 

Om du har andra frågor kan du skicka dem till studentsupport@hig.se.

Publicerad av: Sandra Svahn Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2020-09-23
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)