Stöd för dig som ny student

Vi vill att du ska få en så bra studiestart som möjligt, så här har vi samlat information och filmer som är tänkt att underlätta för dig som är ny student.

Stöd när studierna är helt eller delvis på distans

Oavsett om du ska läsa en utbildning på distans eller campus, så kommer undervisningen att genomföras helt eller delvis på distans under vårterminen 2021 för att minska smittspridningen av covid-19. När undervisning och examination sker på distans ställs högre krav på dig som student att skapa en hållbar studiemiljö. Mer eget arbete och färre inbokade tider kan vara en utmaning. Det är därför viktigt att skapa bra rutiner och att planera och strukturera dina studier.

Kom igång med studierna på bästa sätt

Det är mycket som är nytt som ny student. Det kan lätt kännas stressigt och överväldigande i början. Här hittar du tre filmer på temat hållbart studieliv, som innehåller både goda råd och en del lugnade ord.

Så fungerar högskolestudier

Sofia Lagerberg Alfredsson, samordnare för pedagogisk stöd, berättar kort om hur det är att vara student på en högskola och annat som kan vara bra för dig att känna till som ny student.

Planera dina studier

Sofia Lagerberg Alfredsson, samordnare för pedagogisk stöd, pratar om fördelarna med att planera dina studier. Hon ger tips på hur du kan tänka för att få till en bra och hållbar planering.

Hitta balans och minska din stress

Hälsovägledare Lisa Olsson pratar om vikten av att hitta balans mellan studier, roligheter och återhämtning. Hon ger även tips kring hur du kan minska din stress.

Instruktionsfilmer

Som student på Högskolan får du tillgång till flera webbtjänster och system efter att du skapat ditt användarkonto. Här har vi samlat de instruktionsfilmer som finns för att hjälpa dig komma igång. Listan med filmer fylls på löpande.

Så här fungerar Ladok för studenter

Så här fungerar lärplattformen Canvas

Så här fungerar webbmötestjänsten Zoom

Så här ansluter du till fjärrskrivbordet

Så här laddar du hem Microsoft Office gratis

Inspelande pass från 2019

Här hittar du inspelande föreläsningar och informationspass från höstterminen 2019. Vi rekommenderar framför allt att du tittar på föreläsningen i studieteknik.

Föreläsning i studieteknik

Föreläsning i studieteknik

Om du har en bra studieteknik blir studierna roligare, du lär dig snabbare, kunskaperna blir djupare och du hinner dessutom göra annat. Den här föreläsningen i studieteknik handlar bland annat om hur du läser kurslitteratur och hur du lär dig på bästa sätt. Föreläsningen spelades in 25 september 2019.

Informationspass: Så lyckas du med studierna

Så lyckas du med studierna

Detta informationspass handlar om planering, struktur, motivation och fokus. Vi vet att planering är nyckeln till mycket när det gäller att lyckas med studierna. Under passet finns en av Högskolans studenter med och ger sina bästa tips. Passet spelades in 4 september 2019.

Informationspass: Hur ska jag hinna med allt?

Hur ska jag hinna med allt?

Detta informationspass handlar om att motverka stress och om att fylla på ditt må bra-kontot för att orka plugga. Passet spelades in 5 september 2019.

Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2020-12-10
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)