Välkommen till Högskolan i Gävle och Samhällsplanerarprogrammet!

På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.

Så här gör du för att komma igång!

Följ vår steg för steg-guide inför din studiestart. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera. Kolla även igenom vår checklista, så att du inte missar något viktigt!

Viktig information inför din studiestart

Här har vi listat information om ditt program som är viktig att du tar del av inför din studiestart. Klicka på plustecknet för att läsa mer om varje del.

Introduktionsdagen Hello & more – 26 augusti

Hello & more är vår digitala introduktion till Högskolan i Gävle. Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 26 augusti kl. 11.00-12.00. En länk till eventet kommer i augusti. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.

Under Hello & more kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!

Färgglad bild med texten Hello & more

Om programmet

Programupprop

Programupprop

Programinformation och upprop hålls online den 26 augusti kl.13.00-14.00 via webbmötestjänsten Zoom. I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss. En länk till webbmötet i Zoom kommer att skickas till dig via mejl den 24 augusti. Kontrollera att du har rätt e-postadress i studiedokumentationssystemet Ladok.

Här kan du läsa hur du gör och vad du behöver för att delta i ett webbmöte via Zoom

Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se. Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

Välkommen till Samhällsplanerarprogrammet!

Under de första veckorna kommer det hända mycket för dig som är ny student. Introduktionsdag med upprop, kursstart och olika studentaktiviteter. Inte minst ska du kanske hitta ett boende och se till att ditt studieliv här i Gävle ska fungera.

I början kommer du läsa kursen Introduktion till samhällsplanering och geografi som förbereder studierna på Samhällsplanerarprogrammet. Vi går igenom allt från ”scratch”, så som grundläggande information om våra datasystem, riktlinjer för akademiskt skrivande, tips för studieteknik och såklart de två huvudämnena inom programmet: geografi och samhällsplanering. Parallellt med introduktionskursen går du en kurs i CAD och ritteknik för samhällsbyggnad, som ger en första introduktion till en av de programvaror som används under hela studietiden.

Programmets upplägg

Samhällsplanerarprogrammet är ett campusprogram, men Högskolan i Gävle följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående Covid-19. Detta kan påverka undervisningsformen och schemaupplägget. Kurserna har schemalagda tider, som kommer växla mellan campus och distans beroende på kursmoment. För kursmoment på distans behöver du tillgång till en dator (eller liknande) med kamera, en extern webbkamera (alt. mobil med kamera) och headset med mikrofon. Du behöver också ladda ner webbmötestjänsten Zoom på din dator eller mobil. Vi använder även lärplattformen Canvas, där information om programmet och kurserna finns. Du får tillgång till Canvas under första veckan. Alla dagar är inte schemalagda och ibland är det halvdag. Denna tid bör du använda till att läsa kurslitteratur och förbereda för kursmoment eller delta i grupparbeten. Studietiden är 40 timmar i veckan för en heltidsstudent, så tänk på hur du lägger upp din tid mellan studier, fritid och eventuellt arbete. Schema för kurser finns normalt tillgängliga fyra veckor innan respektive kursstart, så till dess kan ändringar förekomma i schemat.

Under din studietid på programmet kommer du att läsa två kurser parallellt. Några kurser har en tidigare kurs som förkunskapskrav. Tänk därmed på att avsluta dina kurser i tid. Samhällsplanerarprogrammets kurser bygger på varandra, vilket innebär att dina kunskaper utvecklas från en kurs till nästa. Om du redan har högskolekurser kan vi göra en individuell studieplan.

Repetera dina kunskaper inför terminsstarten

Ett tips inför studiestart är att tänka på hur du lär dig bäst. Vad fungerar bra för dig i en inlärningssituation, eller kanske vad har inte fungerat? Din studieteknik är en viktig del för genomförandet av dina studier. Vi rekommenderar att du repeterar de förkunskapskrav som finns till programmet, dvs. samhällskunskap och matematik, inför kursstart. Matematik används inte som ämne i sig själv på programmet, men tillämpas i flera kurser. Du kan t.ex. friska upp dina kunskaper på hemsidan matteboken.se. Samhällskunskaper kan t.ex. friskas upp genom att följa den dagliga nyhetsrapporteringen.

Frågor?

Har du frågor om programmet och innehåll får du såklart mejla mig, Janne Margrethe, på e-post janne.margrethe.karlsson@hig.se eller ringa på telefon 026-64 84 93. Tänk på att under juli är det semestertid, så det kan ta lite tid att få svar. Du är även välkommen att informera oss om du tillhör en riskgrupp för Covid-19.

Högskolan i Gävle har också ett antal studentguider som kan svara på frågor om hur det är att vara student, kontakta Evelina Brantedal på e-post studguide.evelina@hig.se. För övriga studierelaterade frågor, vänligen kontakta Studentcentrum på e-post studentcentrum@hig.se.


Varmt välkommen!

Janne Margrethe Karlsson, utbildningsledare
Eva Sahlin, biträdande utbildningsledare

Programschema
Inför dina första kurser

Inför dina första kurser

Här hittar du välkomstbrev till de första kurserna som ingår i ditt program. I kursernas välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Fråga en student

Fråga en student

Det finns många frågor som studenter svarar bättre på än lärare och administrativ personal - hur det känns att vara student på Högskolan i Gävle till exempel. Som en del av introduktionen har vi därför anställt en student som kan svara på just dina frågor.

Studenten Evelina Brantedal kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, hur det fungerar med tentamen och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Evelina är tillgänglig för frågor fram till den 6 november.

E-post: studguide.evelina@hig.se

Inspark och andra introduktionsaktiviteter

Inspark

Inspark

Insparken anordnas gemensamt av Gefle Studentkår och studentföreningarna och innebär vanligtvis en hel vecka med roliga och galna upptåg. Under rådande omständigheter med coronapandemin är det svårt att säga exakt hur årets insparksvecka kommer se ut. Om insparken kan genomföras är den tänk att starta 19 augusti. All information om årets inspark och de senaste uppdateringarna hittar du på geflestudentkar.se/inspark2020


Högskolans introduktionsaktiviteter

Högskolans introduktionsaktiviteter

Högskolan i Gävle erbjuder en rad introduktionsaktiviteter för dig som är ny student.

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare, Janne Margrethe Karlsson.

E-post: janne.margrethe.karlsson@hig.se
Telefon: 026-64 84 93

Stöd, service och support

Biblioteket

Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Gratis Microsoft Officepaket

  • Som student har du möjligheten att installera Microsoft Office på upp till fem datorer. Officepaketet innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote.

Studentcentrum

Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också Café Prego. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden

På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Trådlöst nätverk (wifi)

  • Nätverket Eduroam (EDUcation ROAMing) ger dig tillgång till internet på Högskolans campus samt på andra universitet och högskolor som är anslutna till Eduroam. Eduroam fungerar dessutom på flera flygplatser, järnvägsstationer och hotell.

Webbmöten via Zoom

  • Zoom är ett verktyg för att hålla möten och föreläsningar på distans via Internet. Du behöver en webbkamera och ett headset med mikrofon för att delta.
Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2020-10-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)