Välkommen till Högskolan i Gävle och programmet Folkhälsostrateg för hållbar utveckling!

På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.

Så här gör du för att komma igång!

Följ vår steg för steg-guide inför din studiestart. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera. Kolla även igenom vår checklista, så att du inte missar något viktigt!

Introduktionsdagen Hello & more – 26 augusti

Hello & more är vår digitala introduktion till Högskolan i Gävle. Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 26 augusti kl. 11.00-12.00. En länk till eventet kommer i augusti. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.

Under Hello & more kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!

Färgglad bild med texten Hello & more

Viktig information inför din studiestart

Här har vi listat information om ditt program som är viktig att du tar del av inför din studiestart. Klicka på plustecknet för att läsa mer om varje del.

Om programmet

Programupprop

Programupprop

Programinformation och upprop hålls online den 26 augusti kl. 13.00-14.00 via webbmötestjänsten Zoom. I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss. En länk till webbmötet i Zoom kommer att skickas till dig via mejl den 24 augusti. Kontrollera att du har rätt e-postadress i studiedokumentationssystemet Ladok.

Här kan du läsa hur du gör och vad du behöver för att delta i ett webbmöte via Zoom

Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se. Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

Välkommen till Högskolan i Gävle och programmet Folkhälsostrateg för hållbar utveckling 180 hp! Det är roligt att du har sökt vår utbildning och det ska bli spännande att lära känna dig och dina studentkamrater.

Vid programuppropet kommer du att träffa många av dina lärare och då kommer vi att berätta mer om din utbildning och vilka kurser du ska läsa under hösten samt praktiska detaljer som kan vara bra att känna till när man börjar läsa på högskolan. Programmet har också en studentguide som kommer att presentera sig och berätta om vad hon kan hjälpa till med.

Om programmet

En förutsättningen för att nå hållbar hälsa i samhället utgår ifrån att det behövs kunskaper om hur vi uppnår hållbarhet både socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Dessa olika perspektiv kombineras i programmet Folkhälsostrateg för hållbar utveckling som är ett nytt och innovativt program som endast finns i Gävle.

Programmet kommer att förbereda dig för att arbeta hälsofrämjande med hållbar utveckling med folkhälsan i fokus. Målet är ett hållbart samhälle och i programmet kombineras ämnen som folkhälsovetenskap och biologi. Dessa ämnen integreras med varandra till en utbildning som har folkhälsovetenskap som huvudområde. Det innebär att du vid avslutad utbildning kommer att ha en filosofie kandidatexamen i Folkhälsovetenskap.

Folkhälsovetenskap är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde som studerar befolkningens hälsa och de faktorer som påverkar denna vilket ligger till grund för att föreslå åtgärder som ökar livskvalitet, bevarar och förbättrar hälsan bland befolkningen.

Utbildningen fokuserar på det hälsofrämjande arbetet i samhället. Hälsofaktorer, miljöfaktorer, kultur- och naturmiljöer kopplas till människors hälsa och livsmiljö. Hälsobeteende på individ och gruppnivå studeras. Det strategiska förhållningssättet utvecklas genom att kunskaper tillämpas genom fältstudier och samarbete med arbetslivet under hela utbildningens gång.

Programmets upplägg

Första året ger dig en introduktion och grundläggande kunskaper om folkhälsovetenskap och biologi ur hållbart utvecklingsperspektiv. Det hälsofrämjande arbetet i samhället studeras samt de tre dimensionerna av hållbar utveckling som ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv.

Under andra året fördjupar du dig i hur miljöfaktorer, kultur- och naturmiljöer påverkar människors hälsa och livsmiljö. Levnadsvanorna ute i samhället, människors hälsobeteende och livsstil samt hur vi kan påverka dessa studeras.

Under det tredje året fördjupar du dig i ämnet folkhälsovetenskap men framförallt fokuserar utbildningen på Ditt strategiska förhållningssätt. Du kommer att tillämpa dina kunskaper i att planera, organisera och genomföra hälsofrämjande verksamhet i samhället och det studeras i samband med fältstudier. Under den sista terminen skriver du ett individuellt examensarbete.

Studierna är på heltid med föreläsningar i genomsnitt tre gånger i veckan. I mellan dessa sker det självstudier och teamuppgifter som ska lösas tillsammans. För att stödja dig som student kan det under den inledande höstterminen bli något fler föreläsningar.


Förberedelser inför programstarten

Om du vill förbereda dig fram till kursstart se kursplan och litteraturlista. Vid programinformationen kommer det mer information. I kurserna använder vi lärplattformen Canvas, där kommer studiehandledning, instruktioner, kursmaterial och övriga uppgifter om kursen att finnas.


Önskar dig varmt välkommen till oss på Folkhälsostrateg för hållbar utveckling.

Vi ska göra allt för att du ska trivas hos oss!

Med vänliga hälsningar.

Maria Savela
Utbildningsledare för programmet Folkhälsostrateg för hållbar utveckling 

Inför din första kurs

Inför din första kurs

Här hittar du välkomstbrev till den första kursen som ingår i ditt program. I kursers välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.

Välkomstbrev - Folkhälsovetenskap en introduktion 15 hp

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Fråga en student

Fråga en student

Det finns många frågor som studenter svarar bättre på än lärare och administrativ personal - hur det känns att vara student på Högskolan i Gävle till exempel. Som en del av introduktionen har vi därför anställt en student som kan svara på just dina frågor.

Studenten Ebba Arnesson kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, hur det fungerar med tentamen och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Ebba är tillgänglig för frågor fram till den 6 november.

E-post: studguide.ebba@hig.se

Inspark och andra introduktionsaktiviteter

Inspark

Inspark

Insparken anordnas gemensamt av Gefle Studentkår och studentföreningarna och innebär vanligtvis en hel vecka med roliga och galna upptåg. Under rådande omständigheter med coronapandemin är det svårt att säga exakt hur årets insparksvecka kommer se ut. Om insparken kan genomföras är den tänk att starta 19 augusti. All information om årets inspark och de senaste uppdateringarna hittar du på geflestudentkar.se/inspark2020


Högskolans introduktionsaktiviteter

Högskolans introduktionsaktiviteter

Högskolan i Gävle erbjuder en rad introduktionsaktiviteter för dig som är ny student.

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare,
Maria Savela

E-post: maria.savela@hig.se
Telefon: 076-052 79 66

Stöd, service och support

Biblioteket

Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Gratis Microsoft Officepaket

  • Som student har du möjligheten att installera Microsoft Office på upp till fem datorer. Officepaketet innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote.

Studentcentrum

Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också Café Prego. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden

På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Trådlöst nätverk (wifi)

  • Nätverket Eduroam (EDUcation ROAMing) ger dig tillgång till internet på Högskolans campus samt på andra universitet och högskolor som är anslutna till Eduroam. Eduroam fungerar dessutom på flera flygplatser, järnvägsstationer och hotell.

Webbmöten via Zoom

  • Zoom är ett verktyg för att hålla möten och föreläsningar på distans via Internet. Du behöver en webbkamera och ett headset med mikrofon för att delta.
Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2020-10-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)