Välkommen till Högskolan i Gävle och Fastighetsmäklarprogrammet!

På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.

Så här gör du för att komma igång!

Följ vår steg för steg-guide inför din studiestart. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera. Kolla även igenom vår checklista, så att du inte missar något viktigt!

Introduktionsdagen Hello & more – 26 augusti

Hello & more är vår digitala introduktion till Högskolan i Gävle. Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 26 augusti kl. 11.00-12.00. En länk till eventet kommer i augusti. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.

Under Hello & more kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!

Färgglad bild med texten Hello & more

Viktig information inför din studiestart

Här har vi listat information om ditt program som är viktig att du tar del av inför din studiestart. Klicka på plustecknet för att läsa mer om varje del.

Om programmet

Programupprop

Programupprop

Programinformation och upprop hålls online den 26 augusti kl. 13.00 via webbmötestjänsten Zoom. I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss. En länk till webbmötet i Zoom kommer att skickas till dig via mejl den 24 augusti. Kontrollera att du har rätt e-postadress i studiedokumentationssystemet Ladok.

Här kan du läsa hur du gör och vad du behöver för att delta i ett webbmöte via Zoom

Under programstarten ligger tonvikten på upprop och generell information om sådant du förväntas känna till som student vid Högskolan i Gävle samt specifikt som programstudent på Fastighetsmäklarprogrammet. Utförlig information om utbildningens upplägg och innehåll sker i samband med första kursstart den 31 augusti kl. 09.15-16.00.

En plats på Fastighetsmäklarprogrammet är attraktiv. Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se. Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

Grattis till din plats på Fastighetsmäklarprogrammet 180 hp!

Utbildningen är under de två första åren anpassad till Fastighetsmäklarinspektionens utbildningskrav för att kunna registrera sig som fastighetsmäklare i Sverige. Fastighetsmäklarkompetensen läser du in du under programmets två första år. Under år 3 läser du vår unika inriktning Ledarskap i säljande organisationer 30 hp samt slutligen en uppsatstermin om 30 hp som leder till en Filosofie kandidatexamen.

Förväntningar på dig som student.

Fastighetsmäklarprogrammet är en campus-utbildning. I normalfallet bedrivs all undervisning på campus utan distansanpassningar. Vi rekommenderar därför alla studenter att bosätta sig i Gävle. En inte obetydlig del av programmets höga upplevda kvalité kan hänföras till kringaktiviteter såsom företagspresentationer och branschträffar utanför schemalagd undervisningstid.

På grund av rådande Covid-restriktioner planerar vi i dagsläget att bedriva en kombinerad campus-/distans-undervisning. Rent praktiskt innebär det att antal personer i sal kommer att begränsas till max 50 personer. Övriga hänvisas till att ta del av undervisningen live (i direktsändning) via Zoom. Föreläsningarna kommer inte att spelas in, så det gäller att följa schemat och vänja sig vid det. I takt med att Covid-restriktionerna lättas upp och försvinner kommer undervisningen att gå över till renodlad campusundervisning. Ovanstående gäller till annat kommuniceras.

Varje enskild kurs har två till åtta examinationsgrundande (obligatoriska) undervisningstillfällen. Övrig närvaro bygger på eget ansvar.

Akademiska studier innebär att ca 20% av tiden utgörs av föreläsningar, seminarier och examinationer. Resterande ca 80% av tiden bygger på självstudier. Detta upplägg kräver, som du säkert förstår, kontinuerlig planering, självdisciplin och framförallt att du avsätter den tid just Du behöver för att studera på ett systematiskt och framgångsrikt sätt. Det gäller att hitta en balans mellan studier och studentliv. Under den första terminen lägger du grunden för dina fortsatta studier. Så investera i dig själv och gör allt i din makt för att få en bra start.

För distansstudenter, som inte är programmets målgrupp, erbjuder vi andra alternativ anpassade för distansstudier: www.hig.se/fastighetsmaklarkurser

Om utbildningen

Arbetet som fastighetsmäklare innebär goda karriärmöjligheter, varierande och stimulerande arbetsdagar omväxlande på kontoret och ute på fältet, men också ett ansvarsfullt jobb. Som fastighetsmäklare kommer du i kontakt med människor som befinner sig i olika, ibland svåra, livssituationer.

Som fastighetsmäklare agerar du förmedlande part mellan köpare och säljare vid en fastighets- eller bostadsrättsaffär, men yrket kan i många avseenden liknas vid ett säljyrke. Arbetet är fritt, du ansvarar i hög grad själv för storleken på din lön och bör tycka om att göra affärer.

Fastighetsmäklarprogrammet 180 hp erbjuder unika möjligheter för den som önskar utbilda sig till fastighetsmäklare. Den konkreta fastighetsmäklarkompetensen som regleras av statliga Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) erhålls under programmets första två år (120 hp). Den som vill kan efter två år ansöka om registrering hos FMI. Observera dock att för registrering krävs förutom 120 hp styrd utbildning även 10 veckors praktik hos en i ­Sverige registrerad fastighetsmäklare. Denna praktik
ombesörjs inte av Högskolan.

Under det tredje året breddar och fördjupar du dina kunskaper inom företagsekonomi. Ett viktigt inslag är den för fastighetsmäklarprogrammet skräddarsydda kursen Ledarskap i säljande organisationer 30 hp . Avslutningsvis följer en uppsatstermin i syfte att leda fram till en filosofie kandidatexamen med företagsekonomi som huvudområde.

Högskolan i Gävle är den utbildningsorganisation i landet som har längst erfarenhet av fastighetsmäklarutbildning.

Fastighetsmäklarprogrammet 180 hp är utarbetat i samråd med branschrepresentanter och Fastighetsmäklarinspektionen. Om kraven för registrering som fastighetsmäklare, se vidare www.fmi.se.

Efter utbildningen

Även om antalet utbildade och registrerade fastighetsmäklare har ökat på senare år finns goda förutsättningar att få jobb och verka som fastighetsmäklare.

Som utbildad fastighetsmäklare kan du ta anställning hos det ökande antalet mäklarkedjor som finns etablerade i Sverige. Du kan också starta egen verksamhet eller välja att arbeta i närstående branscher som t.ex. fastighetsbolag och banker.

Examen: Filosofie kandidatexamen


Välkommen till en spännande och utmanande utbildning!

Jonas Molin, Utbildningsledare

Programschema
Inför dina första kurser

Inför din första kurs

Här hittar du välkomstbrevet till din första kurs som ingår i ditt program. I kursens välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.

Kurslitteratur

För att komma så väl förberedd som möjligt bör du se till att beställa kurslitteraturen i god tid. Den första kursen Fastighetsförmedling A ges över fem veckor, vilket innebär att tempot är högt och att du behöver komma igång med dina studier direkt. Kurslitteraturen som du förväntas ha tillhands från kursstart är:

  • Björk, C., Nordling, L. & Reppen, L. (Senaste upplagan). Så byggdes villan : svensk villaarkitektur från 1890 till 2010. Svensk Byggtjänst. Sidor: ca 330.
  • Holstein, Å (Senaste upplagan). Köpa hus. Lamgo förlag. Sidor: ca 120.
  • Mäklarsamfundet (senaste upplagan). Fastighetsmäklaren & Juridiken. Solna. Mäklarsamfundet. Sidor: ca 300
  • Nilsson, F. & Lind, H. (Senaste upplagan). Att förstå bostadsmarknaden genom historien om den ofrivillige bostadskarriäristen. Wijk Antik. Sidor: 150
Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Fråga en student

Fråga en student

Det finns många frågor som studenter svarar bättre på än lärare och administrativ personal - hur det känns att vara student på Högskolan i Gävle till exempel. Som en del av introduktionen har vi därför anställt en student som kan svara på just dina frågor.

Studenten Ylva Östberg kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, hur det fungerar med tentamen och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Ylva är tillgänglig för frågor fram till den 6 november.

E-post: studguide.ylva@hig.se

Inspark och andra introduktionsaktiviteter

Inspark

Inspark

Insparken anordnas gemensamt av Gefle Studentkår och studentföreningarna och innebär vanligtvis en hel vecka med roliga och galna upptåg. Under rådande omständigheter med coronapandemin är det svårt att säga exakt hur årets insparksvecka kommer se ut. Om insparken kan genomföras är den tänk att starta 19 augusti. All information om årets inspark och de senaste uppdateringarna hittar du på geflestudentkar.se/inspark2020


Högskolans introduktionsaktiviteter

Högskolans introduktionsaktiviteter

Högskolan i Gävle erbjuder en rad introduktionsaktiviteter för dig som är ny student.

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare, Jonas Molin.

E-post: jonas.molin@hig.se
Telefon: 026-64 89 78

Stöd, service och support

Biblioteket

Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Gratis Microsoft Officepaket

  • Som student har du möjligheten att installera Microsoft Office på upp till fem datorer. Officepaketet innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote.

Studentcentrum

Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också Café Prego. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden

På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Trådlöst nätverk (wifi)

  • Nätverket Eduroam (EDUcation ROAMing) ger dig tillgång till internet på Högskolans campus samt på andra universitet och högskolor som är anslutna till Eduroam. Eduroam fungerar dessutom på flera flygplatser, järnvägsstationer och hotell.

Webbmöten via Zoom

  • Zoom är ett verktyg för att hålla möten och föreläsningar på distans via Internet. Du behöver en webbkamera och ett headset med mikrofon för att delta.
Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2020-10-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)