Checklista

Checklistan hjälper dig från antagningsbesked till terminsstart. Använd listan för att komma igång med studierna på bästa sätt.

Läs ditt antagningsbesked

Första antagningsbeskedet för vårens utbildningar publiceras den 10 december på antagning.se. I antagningsbeskedet ser du om du är antagen, reservplacerad eller struken efter första urvalet.

Tacka JA till din plats

Du som har blivit antagen eller reservplacerad måste tacka JA innan den 16 december för att behålla din plats. Du tackar ja på "Mina sidor" på antagning.se. Har du anmält dig via brev eller valt att få ditt antagningsbesked per post får du ett svarskort att skicka in.

Lämna återbud om du inte vill ha din plats

Ditt slutgiltiga antagningsbesked publiceras på antagning.se den 21 december. Du behöver inte svara på det, men om du inte tänker påbörja din utbildning är det viktigt att du lämnar återbud. På så sätt kan din plats erbjudas till någon annan. Du lämnar ditt återbud via ”Mina sidor” på antagning.se.

Läs ditt välkomstbrev från Högskolan i Gävle

Vi hälsar alla nyblivna studenter välkomna med ett välkomstbrev. I ditt välkomstbrev finns viktig information om den utbildning som du har blivit antagen till, tider för upprop och kontaktuppgifter till ansvariga lärare.

Sök studiemedel via CSN

På CSNs webbsida finns bra information om hur du söker studiemedel. Datum för terminerna hittar du via länken nedan.

Hitta någonstans att bo

Om du planerar att flytta till Gävle är det läge att söka studentbostad nu. Gävle kommun erbjuder bostadsgaranti till studenter som flyttar till Gävle för att studera på Högskolan. Det är dock viktigt att du själv är aktiv i sökandet av bostad. Börja söka bostad direkt. Bostadsgarantin aktiveras när det ordinarie lägenhetsbeståndet är slut. Du som läser på distans och endast kommer vara på plats på campus vid enstaka tillfällen hittar tips på tillfälliga boenden via länken nedan.

Folkbokför dig i Gävle

Om du flyttar till Gävle är det viktigt att du folkbokför dig här. Grundregeln när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Att göra en flyttanmälan genom Skatteverket är helt kostnadsfritt. Fördelar med att vara folkbokförd på korrekt adress är bland annat att du kan söka bostadsbidrag, skaffa hemförsäkring och att du kan rösta i allmänna val och därmed påverka Gävles framtid.

Leta efter kurslitteratur

Kursplanen beskriver hur din utbildning ser ut och vad den innehåller. I litteraturlistan hittar du den litteratur du behöver. Din kursplan och litteraturlistan finns i välkomstbrevet för din kurs. Du kan också söka fram dem via webben.

Skapa ditt användarkonto

Ett användarkonto består av användarnamn och lösenord och används för att logga in på högskolans datorer och för att få tillgång till högskolans webbtjänster. Du kan skapa ditt användarkonto ungefär två veckor innan terminsstart.

Registrera dig!

Du måste vara registrerad för att få delta i undervisning och examinationer. Kursregistrering är också en förutsättning för att kunna få studiemedel från CSN. Du registrerar dig på dina kurser i studiedokumentationssystemet Ladok. Kursregistrering öppnar normalt två veckor före kursstart.

Logga in i Canvas

Högskolan i Gävle använder lärplattformen Canvas. Det fungerar som ditt webbaserade klassrum. Där finns studiehandledning, instruktioner, kursmaterial och uppgifter som tillhör din kurs. När du har registrerat dig på din kurs via Ladok skrivs du automatiskt in på kursen i lärplattformen.

Se över ditt schema

Du kan söka fram ditt schema via schema.hig.se eller via schema-appen Kronox. Kursens schema ska vara klart senast fyra veckor innan kursstart.

Delta på introduktionsdagen

Vårterminen startar måndagen den 18 januari. I ditt välkomstbrev framgår när din utbildning har kurs- eller programstart. På fredagen den 15 januari kl. 14.00 bjuder Högskolan in till en digital introduktionsdag. Oavsett vad du ska läsa så rekommenderar vi att du deltar.

Hämta ut ditt HiG-kort

På Högskolan i Gävle används ett passerkort med flera funktioner. Kortet används som passerkort, lånekort på biblioteket samt kopierings- och utskriftskort. När du är registrerad på din första kurs kan du hämta ut ditt HiG-kort mot uppvisande av legitimation i receptionen i Studentcentrum, hus 22. Kortet är främst användbart för dig som kommer vistas på campus.

Registrera dig som låntagare på biblioteket

För att kunna låna böcker på biblioteket behöver du vara registrerad som låntagare. På bibliotekets sida kan du läsa om hur du går tillväga. Notera att du inte behöver aktivera ditt HiG-kort som lånekort förrän du ska låna något på biblioteket. Detta steg kan du alltså göra senare på terminen.

Delta i introduktionsaktiviteterna

Under terminens första veckor erbjuder Högskolan ett antal aktiviteter för att du ska få chansen att bekanta dig med Högskolan, studentstaden Gävle och dina nya studiekamrater.

Lycka till med dina studier!

Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2020-11-04
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)