Välkommen till kursen Kreativt skrivande 31-45 hp, 15 hp! campus

På denna sida kan du läsa mer om kursregistrering, kursupplägg med mera. Här hittar du även länkar till din kursplan och kursens schema. Kom ihåg att tacka ja till din plats via antagning.se!

Kursinformation

Kursen ges på helfart under vecka 36-45.

Kursnamn

Kreativt skrivande 31-45 hp

Kurskod

SLG305

Anmälningskod

12201

Ansvarig akademi

Akademin för utbildning och ekonomi

Kursansvarig lärare

Jan Sjölund

jan.sjolund@hig.se

026-648172

Kursadministration

Monika Karlsson

studentsupport@hig.se


Registrera dig på kursen!

För att kunna registrera dig på din kurs behöver du först skapa ditt användarkonto. Läs mer om hur du gör i våra "fem steg för att komma igång".

Om du inte registrerar dig på kursen i tid, mister du din plats. Kontakta din kursadministratör innan registreringsperioden löpt ut om du har problem med kursregistrering.

Om du är antagen med villkor kan du inte själv registrera dig på din kurs.

Period för kursregistrering: 17 augusti - 30 augusti

Om kursen

Kursplan, kurslitteratur och schema

Kursplan, kurslitteratur och schema

Kursplan

Litteraturlista

Kursupplägg och kommunikationssätt

Kursupplägg

I mångt och mycket är Kreativt skrivande 31-45 hp en ren fortsättning på Kreativt skrivande 1-30 hp som ni läste VT19. Då läste ni två 7,5-poängskurser i Litterär gestaltning – men bara en i Journalistiskt skrivande. Alltså inleder vi höstterminen med kursen Journalistiskt skrivande 2, 7,5 hp, där vi tar oss an reportaget och opinionsjournalistiken. Därefter kommer momentet Skrivprojekt, 7,5 hp, då ni själva väljer att skriva på antingen ett skönlitterärt eller journalistiskt manus över hela fem veckor. Där krävs en ökad självständighet från er sida – man kan kalla detta skrivprojekt för ett slags B-uppsats i Kreativt skrivande. Vad vill – eller måste – du skriva?

Kursens första seminarium hålls tisdagen den 1 september kl 9.15-12.00 (sal 99:514). Då sker också registreringen till kursen – alltså måste den som inte kan komma den dagen höra av sig för att bli registrerad! Upplägget i övrigt är ungefär detsamma som programmets förra termin; ni kommer att känna igen er!

OBS! Längre ned här i välkomstbrevet finns en litteraturlista, så att ni ska kunna ordna med böckerna före kursstarten. Ni behöver böckerna direkt.

Kommunikationssätt

Beroende på hur corona-situationen ser ut i Sverige kommer jag att återkomma med information om exakt hur undervisning och kommunikation oss emellan går till. Några saker står dock klart: Vi kommer att byta digital undervisningsplattform i sommar - från Blackboard till Canvas. Särskild information om det finns i välkomstbrevets allmänna del. Blir det onlineseminarier hålls dock dessa via Zoom som vanligt

Övrig information
För att ni ska kunna köpa/låna/fixa kurslitteraturen i tid (ni behöver den direkt när kursen börjar) så får ni här litteraturlistan för det första momentet, Journalistiskt skrivande 2:

Aare, Cecilia (2011). Det tidlösa reportaget. Lund: Studentlitteratur. sidor: 266

Hyvönen, Mats (2014). Lokalpressens självbilder 1920-2010 : Exemplet Gävleborg.
Sundsvall: Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap. sidor: 256 Läses i urval Lönnlöv, Sebastian (2016). Varje dag är en vårdskandal. Stockholm: Bonniers. sidor: 158 (finns som länk)

Nordenson, Magdalena (2008). Opinionsjournalistik: Att skriva ledare, kolumner och recensioner. Lund: Studentlitteratur. sidor: 250

Schori, Martin (2016). Online Only: Allt du behöver veta för att bli morgondagens journalist. Stockholm: Carlssons.

Ny lärplattform
Från och med höstterminen 2020 ersätter Canvas den nuvarande lärplattformen Blackboard. När du har registrerat dig på din kurs via Ladok skrivs du automatiskt in på kursen i Canvas. Det kan ta upp till 60 minuter innan ditt användarnamn lagts till i lärplattformen och du kan se din kurs i Canvas.

Log in to Canvas

Kursvärdering

Kursvärdering

Efter att din kurs har avslutats kommer du att få en webbaserad kursvärderingsenkät skickad till din e-postadress. Dina svar i kursvärderingen är mycket värdefulla och synpunkterna hjälper oss att förbättra och utveckla kursen. Alla studenter som har läst kursen får sedan en rapport där alla synpunkter finns sammanställda.

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan kursen börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Återbud och avbrott på kurs

Återbud och avbrott på kurs

Om du inte tänker läsa kursen är det viktigt att du lämnar återbud så snart som möjligt. På så sätt kan platsen erbjudas till någon annan. Om du inte ännu registrerat dig så lämnar du återbud via ”Mina sidor” på antagning.se.

Om du vill avbryta kursen efter att du registrerat dig, så gör du det i Ladok. Om du gör avbrottet inom tre veckor efter kursstart kan du söka och bli antagen till kursen igen.

Stöd, service och support

Biblioteket

Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Gratis Microsoft Officepaket

  • Som student har du möjligheten att installera Microsoft Office på upp till fem datorer. Officepaketet innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote.

Studentcentrum

Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också Café Prego. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden

På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Trådlöst nätverk (wifi)

  • Nätverket Eduroam (EDUcation ROAMing) ger dig tillgång till internet på Högskolans campus samt på andra universitet och högskolor som är anslutna till Eduroam. Eduroam fungerar dessutom på flera flygplatser, järnvägsstationer och hotell.

Webbmöten via Zoom

  • Zoom är ett verktyg för att hålla möten och föreläsningar på distans via Internet. Du behöver en webbkamera och ett headset med mikrofon för att delta.
Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Maria Strand Sidan uppdaterades: 2020-07-07
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)