Parkering vid Högskolan i Gävle

Det finns drygt 650 parkeringsplatser för studenter, anställda och besökare. Parkeringen är avgiftsbelagd, du betalar i betalautomat eller via app. Motorvärmarplatserna är förhyrda och där får du inte parkera.

Var kan jag parkera min bil?

Parkeringsytor finns på flera olika ställen på högskoleområdet (se parkeringskartan).

Tänk på att vara uppmärksam på aktuell skyltning och parkera endast på markerade tillåtna platser. Motorvärmarplatserna är förhyrda och där får du inte parkera.

På samtliga parkeringar råder förbud mot att parkera på natten kl. 00.00-05.00.

Parkeringskarta

Klicka på bilden för att förstora den.

Parkeringskarta i 3D över campusområdet

Parkeringskarta i 3D över campusområdet

Parkering för rörelsehindrade

Särskilda parkeringsplatser för dig som har ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns utanför de flesta byggnader. Karta med dessa platser markerade finns både som bild och som pdf för utskrift. Bilden kan förstoras om du klickar på den.

Parkeringskarta med parkeringsplatser för rörelsehindrade markerade

Parkeringskarta med parkeringsplatser för rörelsehindrade markerade

Felparkering

Företaget Aimo park ansvarar för bevakning av parkeringsplatserna. För att slippa parkeringsböter (så kallad kontrollavgift) ska du endast parkera på markerade tillåtna platser under tillåtna tider samt erlägga korrekt parkeringsavgift.

Aimo park

Att betala parkeringsavgift

Du betalar din parkeringsavgift i en betalautomat eller via appen Mobilpark. Studenter och anställda kan få ett parkeringstillstånd som berättigar till lägre taxa (Taxa Tillstånd). Tillståndet måste ligga synligt i fordonet för att du ska få parkera billigare. Besökare betalar alltid Taxa Standard.

Frågor och svar om parkering

Hur får jag ett parkeringstillstånd som berättigar till lägre taxa?

Du hämtar ut tillståndet i samband med terminsstart/introveckan. Efter det kommer det att finnas möjlighet för studenter att hämta ut tillstånd i reception.

För att hämta ut ett tillstånd måste du visa att du är student vid Högskolan i Gävle. Det gör du genom uppvisandet av giltigt HiG-kort eller annan styrkt studenthandling, till exempel ett registreringsbevis på en kurs.

Tillståndet ska vara synligt och aktuellt

Giltigt studenttillstånd som berättigar till Taxa Tillstånd måste finnas synligt i vindrutan. Tänk på att du behöver hämta ut ett nytt tillstånd inför varje läsår. Datum finns tryckt på tillståndet.

Så här kan ett parkeringstillstånd för studenter se ut

Så här kan ett parkeringstillstånd för studenter se ut

Hur vet automaten att jag har rätt till rabatterat pris som student?

Automaten, eller appen, kan inte känna av om du har rätt till rabatterat pris. Det är parkeringstillståndet som du har i bilen som styrker den lägre taxan. Vid automaten trycker du i Taxa Tillstånd vilket ger den lägre taxan. När sedan Aimo Park bevakar parkeringen så ser de om personen har tillstånd i bilen som styrker rätten till den lägre taxan.

Hur mycket kostar parkeringen och kan man köpa månadskort?

1 dag

Om du har ett giltigt tillstånd som visar att du är student och därmed berättigad till Taxa Tillstånd så kostar det 5 kr/timme, och max 10 kr/dag.

Är du besökare väljer du Taxa Standard i automat eller i appen Mobilpark. Då kostar det 5 kr/timme och det finns ingen maxkostnad per dag.

30 dagar

Studenter kan köpa en 30-dagars biljett i appen eller i automaten. Välj Taxa Tillstånd och klicka för önskad period.

Kan jag betala för hög avgift av misstag?

Om du i automaten inte trycker i Taxa Standard före betalning eller om du trycker fram tiden för långt så kan du av misstag få betala för hög avgift.

Vilka av Högskolans parkeringsplatser är avgiftsbelagda?

Avgift ska erläggas för samtliga allmänna parkeringsplatser på Högskolan.

För parkeringsplatserna för rörelsehindrade krävs särskilt tillstånd och där behöver ingen avgift erläggas.

Motorvärmarplatserna är förhyrda av personalen och där får inte studenter eller besökare parkera.

Hur betalar jag parkeringsavgiften och var finns betalautomaterna?

Du betalar antingen via appen Mobilpark eller i betalautomat. Det finns två automater: på parkeringen närmast Gävle centrum (öster om hus 11/99) och på den stora parkeringen mellan hus 41 och hus 45.

OBS! För parkeringsplatserna vid gaveln på hus 45 kan man bara betala med app, då det är en annan zon där.

Du som är student kan välja Taxa Tillstånd (billigare) om du har ett giltigt tillstånd väl synligt i bilen (gäller både vid betalning via app och via automat). Betalar du i automaten behöver du även lägga biljetten i bilen. Betalar du i appen så är det bilens registreringsnummer som Aimo Park kontrollerar.

Kan jag ladda min elbil någonstans?

I dagsläget har vi inga laddplatser att erbjuda.

Jag hittar ingen ledig parkeringsplats

Vi rekommenderar att du som har möjlighet väljer att cykla eller resa med allmänna kommunikationsmedel när du besöker oss, för tyvärr har inte Högskolan hur många parkeringsplatser som helst. Vid parkering på gräsytor eller andra otillåtna platser kommer du att få parkeringsböter.

Om du i stället väljer att parkera på Gävles gator så är det kommunens allmänna parkeringsregler och skyltning som gäller.

Parkeringsavgifter
Gävle har flera parkeringszoner med olika parkeringsavgifter och betalningssätt.

Datumparkering
Gävle kommun tillämpar datumparkering. Det innebär att parkering är förbjuden på gatusida med jämnt nummer under jämnt datum. Motsvarande gäller udda nummer under udda datum. Datumparkering gäller 1 oktober-15 maj, kl 00.00-08.00.

Utförlig information om parkering i Gävle hittar du på kommunens hemsida.

Publicerad av: Fredrika Nordahl Westin Sidansvarig: Fredrika Nordahl Westin Sidan uppdaterades: 2020-10-14
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)