Distansstudent

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller om du vill låna böcker och läser en distansutbildning vid Högskolan och bor mer än fem mil från Gävle.

För att läsa bibliotekets e-böcker eller elektroniskt publicerade artiklar loggar du in med ditt användarkonto, du behöver inget lånekort för att läsa dessa, lånekort behövs bara om du vill låna tryckta böcker.

Lånekort för dig som är distansstudent och bor mer än 5 mil från Gävle

Gör så här om du läser en distansutbildning vid Högskolan i Gävle och bor mer än fem mil från Gävle:

 1. Fyll i det här formuläret och klicka på Skicka
 2. Skriv ut, läs igenom, fyll i och skriv under låneavtalet och skicka in via e-post eller vanlig post till oss. OBS. Vi måste få ditt låneavtal inom 7 dagar från det du fyllde i formuläret.
 3. Du får ett välkomstbrev från oss när allt är klart tillsammans med ditt lånekort. Lånekortsnumret och PIN-koden använder du för att logga in på ditt bibliotekskonto.

Böcker hemskickade

Tryckta böcker som finns på högskolebiblioteket kan skickas hem till dig som läser på en distansutbildning vid Högskolan i Gävle och bor mer än fem mil från Gävle inom Sverige.
Vi skickar endast böcker inom Sverige, och returportot för böckerna betalar du själv.

 • Tänk på att kursböcker måste vara oss tillhanda senast på återlämningsdatumet för att du ska slippa förseningsavgift.
  Läs mer om våra böcker

Beställa böcker

 • Våra tryckta böcker och kursböcker som finns som e-bok finns i vår bibliotekskatalog. Om boken finns tillgänglig på hyllan beställer du den via e-post, på adress: biblioteket@hig.se
 • Om boken är utlånad reserverar du den själv i bibliotekskatalogen. När det är din tur att få boken får du först ett meddelande via mejl och då kan du tacka nej till boken inom ett dygn. Om du inte tackar nej så skickar vi boken till dig nästa dag.

Lånetid

Lånetiden är 2 veckor för kurslitteratur och 4 veckor för övrig litteratur.
Böckerna ska skickas tillbaka så de anländer till biblioteket senast på förfallodagen för att du ska undvika förseningsavgift.

  • Förseningsavgiften är 10 kronor per dag och bok och gäller kurslitteratur som är märkt med KURS.  Du kan kontrollera förfallodagen för dina böcker i bibliotekskatalogen genom att logga in på dittbibliotekskonto.
  • Logga in på ditt bibliotekskonto
  Låna om och reservera

  Genom att logga in på ditt bibliotekskonto kan du både låna om och reservera böcker i bibliotekskatalogen, om böckerna inte är reserverade av någon annan. Du loggar in på bibliotekskontot med ditt lånekortsnummer och din PIN-kod. Om du inte har något lånekortsnummer eller PIN-kod, hör av dig till biblioteket.

  Material som inte kan lånas
  • Som distansstudent kan du beställa kopior av artiklar ur tryckta tidskrifter och ur material som inte är till utlån. Avgiften är 40 kronor per artikel.
  Om vi inte har boken

  Om du behöver få tag på en bok som vi inte har, är det bäst om du vänder dig till ditt närmaste folkbibliotek för att få hjälp att låna boken från ett annat bibliotek. Böcker från andra bibliotek kan vi inte skicka till dig utan du måste hämta dem hos oss.
  Om du däremot vill ha en artikel som vi inte har så får du en kopia hemskickad.

  Kontakt

  Biblioteket

  Telefon: 026-64 85 48
  e-post: biblioteket@hig.se
  Postadress: Högskolan i Gävle, Biblioteket, 801 76 Gävle
  Besöksadress: Kungsbäcksvägen 47, Gävle

  Publicerad av: Elisabeth Jansson Sidansvarig: Jenny Ericsson Sidan uppdaterades: 2020-11-12
  Högskolan i Gävle
  www.hig.se
  Box 801 76 GÄVLE
  026-64 85 00 (växel)