Emma Zetterman

Emma Zetterman

Alumn, Industridesign
Ålder: 23 år
Examensår: 2016

 

Nuvarande arbetsplats och yrke: Arbetar på Transformator Design som servicedesigner.

Utbildningen är en förutsättning för att jag ska kunna arbeta med det jag gör.

 Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval: Som servicedesigner på Transformator drivs man av att arbeta mot ett mänskligare samhälle, där kunden är i centrum. Jag utvecklar tjänster och organisationer tillsammans med kunden.

När jag påbörjade mina studier på HiG hade jag en tanke om att skapa produkter som var tillgängliga för alla. Det som varit så självklart då blev efter tre år något helt annat. Jag insåg att design är ett verktyg. Design kan förändra, det kan förbättra. Design kan innehålla så många kraftfulla uttryck, design kan förändra någons vardag till det bättre. Vid den insikten så förstod jag att design inte måste vara en fysisk produkt, design som verktyg kan tillämpas på mer än så. Jag upptäckte begreppet servicedesign och förstod att det var där och den jag ville vara.

Vad är det bästa med ditt yrke: Att jag hela tiden får lära mig om omvärlden. Att jag får utforska olika branscher tillsammans med deras kunder. Att jag ständigt får utvecklas i min yrkesroll och ta del av andras erfarenheter. Det som är absolut bäst, är att veta att vi faktiskt gör skillnad för dem som organisationer och myndigheter finns till för.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit? Det har påverkat otroligt mycket. Jag är och kommer alltid vara så tacksam att det var just på HiG jag hamnade.
Ibland när jag tänker tillbaka så känns det som att alla bitar föll på plats under tiden jag studerade. Jag förstod vem jag ville vara och vart jag ville komma. Jag fick stöd i mina intressen och blev utmanad på bitar jag behövde utveckla. Det är tack vare Industridesign och personerna som arbetar där som jag hittade den vägen som passade mig bäst. Det finns så mycket vilja där, vilja att utveckla oss som individer. För mig var det anledningen till att jag hittade så rätt.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv? Absolut, hela tiden. Utbildningen är en förutsättning för att jag ska kunna arbeta med det jag gör. Förståelsen för designmetodiken och hur man bedriver en designprocess är central.

Vad minns du särskilt från din studietid?  Alla gånger vi i klassen gjorde något ihop, när vi fick arbeta mot något gemensamt. Alla sena kvällar som vi valde att spendera tillsammans på skolan. Alla de svettiga och kreativa timmarna vi var i verkstaden och skapade. Det finns så otroligt mycket glädje och gemenskap i att tillsammans försöka förstå vad vi vill göra i framtiden. Det är precis som alla säger, högskoletiden är den roligaste tiden i ens liv.

Vilka är dina framtidsplaner? Jag vill fortsätta att utvecklas inom det jag gör, bygga mer erfarenhet och kunskap. Inom en snar framtid vill jag även läsa en master inom design för att skapa ytterligare förståelse för vad design kan bidra med. Och jag hoppas att jag kommer att ha en fot kvar på Industridesign på Högskolan i Gävle, då jag alltid kommer att känna extra mycket hjärta för min tid där.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2020-05-05
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)