Ett snack i trappuppgången gav honom drömjobbet

En av fyra nyexaminerade mäklare slutar under sitt första år på jobbet. Patrik Jogedal såg till att göra sin research innan han satsade på en karriär som mäklare.

Bild på Patrik Jogedal

Namn: Patrik Jogedal
Program: Fastighetsmäklarprogrammet

 

Det gör inget om det blir sena kvällar eller helger, bara kunden blir nöjd

DET VAR 2,5 ÅR SEDAN Patrik Jogedal gick från student på Fastighetsmäklarprogrammet till mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle.

– Egentligen var det inte själv­klart att jag skulle bli mäklare. Men jag har alltid varit intres­serad av branscher som inne­fattar försäljning. Jag tänkte att om jag skulle plugga något var det viktigt att det var handgrip­ligt och att det snabbt skulle leda till en väg in i arbetslivet.

För honom vore det en skräck att gå en lång utbildning och sedan tröttna.

– Jag var varse om statistiken. Ungefär 25 procent av de som börjar jobba som mäklare slutar under sitt första år. Det kan vara ett på­frestande jobb, för många är det svårt att han­tera stressen. Även för mig. Framför allt som nyexaminerad när allt är nytt samtidigt som man tidigt måste börja prestera för att skapa en egen kundkrets.

Högskolan i Gävle – ett självklart val

Mäklare är ett provisions- och prestationsbase­rat yrke. Säljer du bra så tjänar du bra. Det är hård konkurrens, vilket de flesta nog redan vet. Det är troligtvis även därför många upplever jobbet som stressigt. Men Patrik berättar att det självklart är beroende på vilken ort man är verksam i, konkurrensen i Stockholms inner­stad skiljer sig exempelvis mot Gävle.

– Men samtidigt känns det gan­ska naturligt att få betalt efter pre­station. Jag tror att fler branscher skulle må bra av det. Det ger ett incitament till att göra det lilla extra.

Patrik kommer från Järvsö. Där pluggade han samhällsprogram­met med inriktning ekonomi på gymnasiet och jobbade sedan i 2 år innan han började på Högskolan. När det var dags att söka blev Högskolan i Gävle ett självklart val. Mäklarprogrammet hade ett bra rykte och det var samtidigt inte för långt hem.

Mäklardagarna

– Det var verkligen en fantastisk tid. Jag hade en bra balans mellan studier och nöjen. Och något som var superbra var Mäklardagarna. Det är ett gyllene läge att få kontakt med olika mäklarfirmor och se vad som passar mig.

Han berättar att mäklaryrket handlar väldigt mycket om att hitta rätt.

– Det är upp till dig att göra din research innan. Först och främst måste du testa jobbet. Följ med en mäklare i vardagen och se vad det innebär. Många kanske har sett dokusåpan med Fredrik Eklund, men det är inte riktigt så verkligheten ser ut.

Han berättar att du även måste tänka till när det är dags att söka jobb. Kolla upp själva mäklarbyrån. Finns det verkligen plats för en mäklare till, hur ser dina framtidsutsikter ut? Och sedan bör du också fundera på vilken marknad som passar dig, en stor eller liten stad?

Från praktik till anställning

Det var när Patrik flyttade till en ny lägenhet som han sprang på en tidigare franchisetagare för Svensk Fastighetsförmedling i Gävle. De började prata där i trapphuset. Han öppnade sedan dörren till det jobb Patrik har idag. Den tidigare franchisetagaren tog nämligen kon­takt med nuvarande ägaren och såg till att de träffade varandra, bara några dagar senare. Det började först som en praktikperiod men övergick sedan till sommarjobb och fast an­ställning. Idag är Patrik ansvarig för nyproduk­tionsförsäljningar på kontoret men säljer även villor.

– Man kan säga att jag halkade in på ett bananskal när jag fick det här jobbet.

Patrik visste redan från början att han ville stanna i Gävle.

– Jag trivs så bra, och hade därför ställt in siktet på någon av byråerna här.

Från början fanns det en liten oro över att han var så ung.

– Vissa kunder har bott väldigt länge i sin bostad och sedan ska jag som relativt ung få förtroendet att sälja den. Jag som bara var 24 år.

Trivs som mäklare

Men det var aldrig några problem. Han trivs verkligen som mäklare och drivs av att se kun­derna bli nöjda.

– Det låter klyschigt, men så är det. Det gör inget om det blir sena kvällar eller helger, bara kunden blir nöjd. Jag är väldigt engagerad och det bästa med jobbet är att jag får vara en trygg punkt i processen. Att köpa eller sälja sin bostad är kanske den största affären kunden gör.

Han håller med om att yrket har ett rykte om att vara ”säljigt”. Men han tänker inte så.

– Det handlar inte om att sälja till vilket pris som helst, utan en viktig del är att båda parter ska vara nöjda med affären. Jag ser det mer som om jag faktiskt hjälper kunderna med någonting viktigt.

Visst är han en tävlingsmänniska, han håller med om att det krävs i det här jobbet. Men på en bra nivå. Det är viktigt att vilja framåt, och som mäklare kommer du alltid att jämföras med andra. Fler viktiga egenskaper är disciplin, lyhördhet och ständigt kundfokus.

– Jag ser inte att det finns någon risk att jag skulle tröttna på det här yrket. På jobbet är stämningen fantastisk. Och man vet aldrig hur en dag kommer att se ut.

Det är svårt att planera vardagen. Det kan vara långa dagar, visningar är ofta på kvällarna.

– Men det är också tjusningen, att inte veta. Det är just variationen i vardagen som ständigt utmanar och gör jobbet intressant. Och det är såklart till stor fördel och guld värt att jag har en sambo med bra tålamod.

5 FRÅGOR

Tips till dig som ska välja utbildning?

– Bena ner det: Var vill du jobba? På kontor? Börja utesluta saker. Och titta tillbaka, vad har fun­kat tidigare? Välj något du inte tröttnar på.

Bra egenskaper för att lyckas med studierna?

– Disciplin. Disciplin. Disciplin. Det är väl­digt fria tyglar när du studerar. Disponera tiden så du inte nöter gamla tentor de sista dagarna, det blir bara yt-inlärning.

Hur gick det att söka jobb efteråt?

– Det gick ganska lätt för oss att få jobb. Var en jättebra marknad då.

Hur hjälpte studierna på HiG?

– Programmet har varit suveränt. Väldigt yrkesförbe­redande, eftersom lärarna själva var mäklare.

Vad saknar du mest från student-tiden?

– Gemenskapen. När alla delar samma dröm och jobbar mot samma mål. Det är nåt speciellt att plugga. Vänner … minnen.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-09-19
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)