Att läsa Bastermin

Läs om Rasmos, student på Bastermin och vad han tycker om utbildningen, och om hur det är att bo och plugga i Gävle.

Rasmus Dejenfelt

Rasmus Dejenfelt

Student, Bastermin
Ålder: 21 år
Hemort: Göteborg


Om du känner dig osäker på att direkt ge dig på en utbildning som kommer att ställa höga krav och istället vill värma upp lite innan så är Bastermin perfekt.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Främsta anledningen till att jag valde att läsa Bastermin i Gävle var att den gav möjligheten att få en reserverad plats på någon av ingenjörsutbildningarna som Högskolan erbjuder. Den utbildning jag vill läsa, Miljöingenjör, finns på få platser i Sverige och HiG verkade ge den bästa utbildningsformen i mitt tycke. Utbildningen som HiG erbjuder sticker dessutom ut bland liknande utbildningar. Samarbetet mellan Högskolan och företag i form av Co-op-inriktningen är något riktigt bra.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag saknade fysik 2 som krävdes för att direkt kunna påbörja någon av ingenjörsutbildningarna och valde då att gå en bastermin av den anledningen och även för att fräscha upp matematiken och kemin. Möjligheten att få en reserverad plats på något av högskolans ingenjörsprogram efteråt var dessutom väldigt lockande.

Vad är det bästa med utbildningen?

Att man blir varm i kläderna och inte får en kalldusch när man väl ska påbörja sin programutbildning efteråt. Kommer du direkt från gymnasiet kommer du kanske inte uppleva det problemet men om du har varit iväg från studierna i några år så är det lätt att hjärnan får en blackout av allt du förväntas kunna när du påbörjar ditt program. I det fallet är det optimalt att ha läst en bastermin då det leder till en bättre förståelse för framtida kursers innehåll. Det ger dig också träning i studieteknik innan du påbörjar den riktiga utbildningen.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Förutom föreläsningar och räkningstillfällen tillkommer även ett flertal olika praktiska moment. De är till för att du som student ska sätta den kunskap du lärt dig i ett rent praktiskt perspektiv. För många förenklar det förståelsen över det de lärt sig. Det är också ett roligt sätt att lära för studenter som gillar att illustrera och tänka sig hur de kan utnyttja teorin i praktiken.

Vad är det bästa med Gävle?

Närheten till allt skulle jag säga. Inne i centrum hittar man det mesta man behöver och det finns mängder med bra caféer och andra platser att sitta och plugga på. En student ska också vara fysiskt aktiv för att studera och må bra och det finns mängder med träningsanläggningar runtom i staden och fina löpspår.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Utbildningen som följer basterminen för min del är Miljöingenjörsprogrammet. Jag hoppas att jag i framtiden hittar mig själv i den rollen eller att jag fortsatt vidareutbildar mig mot forskarhållet. Jag vill kunna ägna mig åt att föreläsa och jobba med projektering och redovisningar av framtidens teknik.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Om du känner dig osäker på att direkt ge dig på en utbildning som kommer att ställa höga krav och istället vill värma upp lite innan så är Bastermin perfekt. Utnyttjandet av studietillfällena är också en oerhört viktig del för att hänga med i föreläsningarna och för att klara tentorna. Utanför studierna är det viktigt att tänka på att skolan har två campus där det erbjuds bra studentbostäder men det är viktigt att ställa sig i kö så tidigt som möjligt för att öka chanserna att snabbt få en bostad när det väl är dags att studera.

Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-11-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)