Alumn från Masterprogrammet i arbetshälsovetenskap

Annika Hed Ekman

Annika Hed Ekman

Alumn, Masterprogrammet i arbetshälsovetenskap
Examensår: 2016

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.
Jag jobbar idag som arbetsmiljökonsult och ergonom vid FöretagsHälsa Region Gävleborg. Det innebär att jag har uppdrag på organisationsnivå såväl som individnivå och inom många aspekter av arbetsmiljö, ergonomi och rehabilitering för Regionen och de kommuner som är kunder. I uppdraget ingår medverkan i systematiskt arbetsmiljöarbete, undervisning inom området och också rehabiliterings- och anpassningsarbete. Som ergonom gör jag utredningar och riskbedömningar och ger förslag till förbättringar tillsammans med kunden.

Jag har fått förmånen att medverka i undervisning vid HiG inom arbetshälsa och belastningsergonomi.

Min grund har jag som legitimerad fysioterapeut med en lång yrkeserfarenhet från sjukhus, primärvård och rehabilitering. Efter vidareutbildning inom ergonomi vid HiG och Centrum för Belastningsskadeforskning – då i Umeå – har jag arbetat inom företagshälsovården som ergonom inom tung industri. Min drivkraft har varit nyfikenhet. Det ledde mig till Masterprogrammet i arbetshälsovetenskap där jag läst på halvfart parallellt med arbete som ergonom. Våren 2016 kunde jag plocka ut min examen.

Vad är det bästa med ditt yrke?
Genom hela mitt yrkesliv har jag arbetat tillsammans med andra i olika former och roller. Det tycker jag är det bästa med yrket. Kan jag påverka i riktning mot en bättre arbetsmiljö för mina kunder och kundanställda så blir jag glad.

Hur har dina studier vid HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?
Jag har utnyttjat möjligheten till vidareutbildning inom mitt fält vid HiG, först inom ergonomi och rehabilitering, senare inom arbetshälsovetenskap.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
I efterhand kan jag se att jag skaffat mig ett nytt yrkesområde som arbetsmiljökonsult och ergonom och ett nytt fält, företagshälsovården, att arbeta inom. Masterprogrammet har, förutom ett stort kontaktnät, gett både bredd och djup inom arbetshälsa och också en vana att skriva och läsa rapporter.

Vad minns du särskilt från din studietid?
Hårt arbete och envishet lönar sig! Det är roligt att plugga ihop med andra, och det kan man göra över nätet om man bor långt ifrån varandra. Som ergonom vill jag trycka på att det är viktigt att ha en bra arbetsplats hemma och att resa sig och gärna ta en promenad mellan varven.

Vilka är dina framtidsplaner?
Det är kul att få att jobba med arbetsmiljöfrågor. Så vill jag fortsätta hålla mig uppdaterad inom forskningsområdet.

Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2017-06-13
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)