Välkommen till Högskolan i Gävle och Personal- och arbetslivsprogrammet!

På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.

Så här gör du för att komma igång!

Följ vår steg för steg-guide inför din studiestart. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera. Kolla även igenom vår checklista, så att du inte missar något viktigt!

Viktig information inför din studiestart

Här har vi listat information om ditt program som är viktig att du tar del av inför din studiestart. Klicka på plustecknet för att läsa mer om varje del.

Introduktionsdagen Hello & more – 26 augusti

Hello & more är vår digitala introduktion till Högskolan i Gävle. Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 26 augusti kl. 11.00-12.00. En länk till eventet kommer i augusti. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.

Under Hello & more kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!

Färgglad bild med texten Hello & more

Om programmet

Programupprop

Programupprop

Programinformation och upprop hålls online den 26 augusti kl. 13.00-15.00 via webbmötestjänsten Zoom. I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss. En länk till webbmötet i Zoom kommer att skickas till dig via mejl den 24 augusti. Kontrollera att du har rätt e-postadress i studiedokumentationssystemet Ladok.

Här kan du läsa hur du gör och vad du behöver för att delta i ett webbmöte via Zoom

Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se. Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

Varmt välkommen till Personal- och arbetslivsprogrammet (PA-programmet) vid Högskolan i Gävle!

Vid programuppropet den 26 augusti kommer du att få en presentation om programmet och vilka kurser du ska läsa under hösten, samt information om praktiska detaljer inför dina studier hos oss. Fram till dess kan du ta del av programmets utbildningsplan och de kurser som ingår i programmet.

Programbeskrivning - Personal- och arbetslivsprogrammet 180 hp

Om utbildningen

PA-programmet är en treårig samhällsvetenskaplig utbildning som leder till en filosofie kandidatexamen med psykologi som huvudområde, samt förbereder dig för ett arbete som personalvetare. Programmet ger dig en bred kompetens i samhällsvetenskap samt en fördjupad kompetens inom området psykologi med inriktning mot personal- och arbetslivsfrågor. Utbildningen består av sex temaområden där varje tema om­fattar cirka 30 högskolepoäng. Dessa huvud­teman avspeglar på olika sätt områdena individ, organisation och arbetsliv.

Programmets upplägg

Programmet ges på helfart (100%) på campus och undervisningen förutsätter att du närvarar på plats i Gävle för att tillgodogöra dig utbildningen. Akademiska studier innebär att en relativt liten del av tiden utgörs av föreläsningar, seminarier och examinationer medan resterande tid bygger på självstudier. Kurserna har därmed ett antal examinationsgrundande (obligatoriska) undervisningstillfällen, medan övrig närvaro bygger på eget ansvar. Ett sådant upplägg kräver planering och självdisciplin, och att du avsätter den tid som du behöver för att studera. Under den första terminen lägger du grunden för dina fortsatta studier, så investera i dig själv och se till att du får en bra start på programmet! Studierna kräver mycket eget arbete och inläsning och i flera uppgifter ingår att skriva egna individuella uppgifter. Studenterna på programmet är indelade i grupper med ca 5-6 studenter i varje grupp och till varje grupp är en kontaktorganisation knuten. Under kurserna får studenter med sig examinationsuppgifter som ska lösas i samarbete med organisationerna.

För att kunna följa rekommendationerna för den pågående pandemin så kommer vi under programmets första kurs att vid föreläsningar använda ett upplägg där halva klassen deltar på plats på campus medan den andra halvan deltar digitalt på distans. Vilken halva av klassen som deltar på plats på campus varieras, så att studenter deltar på plats varannan gång och på distans varannan gång. Vid seminarier kommer ni studenter att delta antingen för- eller eftermiddag. Vi hoppas dock att du förstår att förändringar kan ske, med tanke på det rådande läget.

Förberedelser inför programstarten

Om du vill förbereda dig inför kursstart är det bra att sätta dig in i kursplan och litteraturlista inför programmets första kurs Individ och organisation (se mer information under Inför din första kurs). I programmet använder vi oss av den webbaserade lärplattformen Canvas, där studiehandledningar, information, kursmaterial och övriga uppgifter om de olika kurserna kommer att läggas upp. Kursintroduktionen kommer att ske digitalt via Zoom måndag den 31 augusti kl. 13.15-16. Länk till kursintroduktionen får du via mejl en vecka innan kursstart.

Vi ser fram emot att träffa dig och vi ska göra vårt allra bästa för att du ska trivas hos oss!

Vänliga hälsningar /Linda Langeborg, utbildningsledare för PA-programmet

Inför dina första kurser

Inför dina första kurser

Här hittar du välkomstbrev för den första kursen som ingår i ditt program. I kursens välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Fråga en student

Fråga en student

Det finns många frågor som studenter svarar bättre på än lärare och administrativ personal - hur det känns att vara student på Högskolan i Gävle till exempel. Som en del av introduktionen har vi därför anställt en student som kan svara på just dina frågor.

Studenten Ebba Arnesson kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, hur det fungerar med tentamen och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Ebba är tillgänglig för frågor fram till den 6 november.

E-post: studguide.ebba@hig.se

Inspark och andra introduktionsaktiviteter

Inspark

Inspark

Insparken anordnas gemensamt av Gefle Studentkår och studentföreningarna och innebär vanligtvis en hel vecka med roliga och galna upptåg. Under rådande omständigheter med coronapandemin är det svårt att säga exakt hur årets insparksvecka kommer se ut. Om insparken kan genomföras är den tänk att starta 19 augusti. All information om årets inspark och de senaste uppdateringarna hittar du på geflestudentkar.se/inspark2020


Högskolans introduktionsaktiviteter

Högskolans introduktionsaktiviteter

Högskolan i Gävle erbjuder en rad introduktionsaktiviteter för dig som är ny student.

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare, Linda Langeborg.

E-post: linda.langeborg@hig.se
Telefon: 026-64 84 59

Stöd, service och support

Biblioteket

Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Gratis Microsoft Officepaket

  • Som student har du möjligheten att installera Microsoft Office på upp till fem datorer. Officepaketet innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote.

Studentcentrum

Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också Café Prego. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden

På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Trådlöst nätverk (wifi)

  • Nätverket Eduroam (EDUcation ROAMing) ger dig tillgång till internet på Högskolans campus samt på andra universitet och högskolor som är anslutna till Eduroam. Eduroam fungerar dessutom på flera flygplatser, järnvägsstationer och hotell.

Webbmöten via Zoom

  • Zoom är ett verktyg för att hålla möten och föreläsningar på distans via Internet. Du behöver en webbkamera och ett headset med mikrofon för att delta.
Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2020-10-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)