Välkommen till Högskolan i Gävle och Magisterprogrammet i besluts-, risk- och policyanalys!

På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.

Så här gör du för att komma igång!

Följ vår steg för steg-guide inför din studiestart. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera. Kolla även igenom vår checklista, så att du inte missar något viktigt!

Introduktionsdagen Hello & more – 26 augusti

Hello & more är vår digitala introduktion till Högskolan i Gävle. Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 26 augusti kl. 11.00-12.00. En länk till eventet kommer i augusti. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.

Under Hello & more kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!

Färgglad bild med texten Hello & more

Viktig information inför din studiestart

Här har vi listat information om ditt program som är viktig att du tar del av inför din studiestart. Klicka på plustecknet för att läsa mer om varje del.

Om programmet

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

Välkommen till magisterprogrammet i Besluts-, risk- och policyanalys (BRP) vid Högskolan i Gävle. Utbildningen går på halvfart över två år och helt på distans. Det finns inga fysiska träffar.

Kommunikation

Undervisning och kontakter med lärare och studentkollegor sker via webben och vid behov telefon och e-post. Vi använder lärplattformen Canvas som kommer att vara samlingsplatsen för alla kursdokument, information, diskussioner med mera. För seminarier och frågestunder använder vi ett webbaserat konferensverktyg. För att använda våra webbtjänster behöver du ett användarkonto vid Högskolan. På sidan "Fem steg för att komma igång" kan du läsa om hur skapar ett användarkonto. Observera att du kan skapa ditt konto först två veckor innan terminsstarten. Följ även steg 2 och 3. Steg 4 och 5 riktar sig främst till studenter som läser på campus.

Programmets upplägg

Upplägget på programmets kurser är flexibelt så att du själv kan välja när på dygnet och under veckan du vill studera, men du behöver hålla dig till kursernas placering under läsåret. Enstaka redovisningar är tidsbundna, men du kommer ha möjlighet att påverka tiderna.

Utbildningen bygger i stor utsträckning på att du arbetar på egen hand, med att läsa kurslitteraturen, söka annat material, lösa mindre uppgifter och skriva kortare eller längre texter. Till det kommer också diskussionsuppgifter i diskussionsforum och enstaka muntliga redovisningar.

Mer information

Om du har frågor kan du kontakta mig som utbildningsledare eller se på programsidan www.hig.se/brp och särskilt dess FAQ.


Välkommen!

Anders Hermansson, utbildningsledare

Magnus Hjelmblom, ämnesansvarig

Inför dina första kurser

Inför dina första kurser

Höstterminen börjar med kursen Beslut och risk i teori och praktik (BEA000) som du läser på halvfart under veckorna 36-45.

Här hittar du en länk till välkomstbrev för den första kursen som ingår i ditt program samt information om kurslitteratur. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.


Kurslitteratur
Den kurslitteratur som du själv behöver skaffa till den första kursen kan du se nedan. Utöver kurslitteraturen tillkommer utdelat material samt material på webben.

 • Grimvall, Göran, Jacobsson, Per & Thedéen,
  Torbjörn (red.): Risker i tekniska system. Studentlitteratur 2003. ISBN:
  9789144026640.
 • Hammond, John S. & Keeney, Ralph L. & Raiffa, Howard: Smart Choices: a practical guide to making better decisions. Harvard
  Business Review Press 2015. ISBN: 9781633691049.

Det finns en äldre pocketupplaga av Smart choices från 2002 (ISBN 9780767908863) som har samma innehåll. Boken finns på svenska som Fatta smarta beslut: en praktisk guide till bättre beslutsfattande men den upplagan är från 1999 och är slutsåld. Boken finns också att låna som e-bok från vårt bibliotek.

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare, Anders Hermansson.

E-post: info-brp@hig.se
Telefon: 026-64 87 81

Stöd, service och support

Biblioteket

Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Gratis Microsoft Officepaket

 • Som student har du möjligheten att installera Microsoft Office på upp till fem datorer. Officepaketet innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook och Onenote.

Studentcentrum

Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också Café Prego. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden

På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Trådlöst nätverk (wifi)

 • Nätverket Eduroam (EDUcation ROAMing) ger dig tillgång till internet på Högskolans campus samt på andra universitet och högskolor som är anslutna till Eduroam. Eduroam fungerar dessutom på flera flygplatser, järnvägsstationer och hotell.

Webbmöten via Zoom

 • Zoom är ett verktyg för att hålla möten och föreläsningar på distans via Internet. Du behöver en webbkamera och ett headset med mikrofon för att delta.
Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2020-10-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)