Välkommen till Högskolan i Gävle och programmet Dataingenjör!
På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.
På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.
Följ vår steg för steg-guide inför din studiestart. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera. Kolla även igenom vår checklista, så att du inte missar något viktigt!
Här har vi listat information om ditt program som är viktig att du tar del av inför din studiestart. Klicka på plustecknet för att läsa mer om varje del.
Hello & more är vår digitala introduktion till Högskolan i Gävle. Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 26 augusti kl. 11.00-12.00. En länk till eventet kommer i augusti. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.
Under Hello & more kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!
Programinformation och upprop hålls online den 26 augusti kl. 13.00-14.30 via webbmötestjänsten Zoom. I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss. En länk till webbmötet i Zoom kommer att skickas till dig via mejl den 24 augusti. Kontrollera att du har rätt e-postadress i studiedokumentationssystemet Ladok.
Här kan du läsa hur du gör och vad du behöver för att delta i ett webbmöte via Zoom
Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se. Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.
Dataingenjörsprogrammet är ett campusprogram med stort inslag av samarbete mellan studenter, lärare och näringsliv. Programmet ger en bred inblick inom datateknikområdet men fokuserar mycket på mjukvaruutveckling. Vi strävar efter att ge dig en så bra start som möjligt i ditt kommande yrkesverksamma liv genom att ställa höga krav på gediget yrkeskunnande och förtrogenhet med beprövade arbetssätt.
Då vi är ett ingenjörsprogram ingår en hel del matematik vilket till största del klaras av i årskurs 1 där även några kurser inom elektronik ingår. Naturligtvis kör vi programmering och datateknikkurser också.
Årskurs 2 har fokus på programspecifika kurser inom datateknikområdet där mjukvaruutveckling, databaser, app-utveckling och nätverk är de mest framträdande.
I årskurs 3 fördjupar vi främst programmeringskunskaperna, i vanliga kurser men även i ett större projekt där studenter i grupp och under stort eget ansvar tar fram lösningar till skarpa problem från externa beställare. Vi tittar också på nätverk och IT-säkerhet, datorgrafik och datavisualisering, avancerad webbutveckling och, naturligtvis, så genomförs ett självständigt examensarbete som kronan på verket.
Programmet går på helfart och vi läser två parallella kurser samtidigt, som då alltså går på halvfart.Vissa kurser har hög förväntan på närvaro och vi jobbar mycket i team, så det är inte lämpligt att exempelvis arbeta samtidigt som man avser att läsa vårt program. Inslag av gästföreläsare och yrkesverksamma lärare förekommer på många kurser.
Under hela studietiden kommer du att använda lärplattformen Canvas för att kommunicera med lärare men vi som undervisar på programmet är ofta också tillgängliga IRL utanför schemalagd tid.
Inför starten av kurserna i höst vill jag rekommendera dig att börja repetera matematik och börja titta på nybörjarprogrammering i Java (för dig som inte programmerat tidigare). Det finns många bra resurser på webben som går att utnyttja. Förutom många videoserier på Youtube finns även sajter riktade mot kodning som codingbat.com, codecademy.com och code.org. Dessa är gratis men det finns även betaltjänster. Har du aldrig kodat förut kan code.org vara ett bra ställe att starta på för att öva på problemlösning med kod. Det mesta är grafisk programmering och riktat mot yngre men det ger ändå insikter i logiskt tänkande och övningar på problemlösning via algoritmer (stegvisa instruktioner). Om du redan kan programmera så testa att göra lite självrättande övningar hos codingbat.com.
Har du funderingar så tveka inte att höra av dig till mig. Jag hälsar dig hjärtligt välkommen till vår utbildning!
Åke Wallin - utbildningsledare för Dataingenjörsprogrammet
Här hittar du välkomstbrev till de första kurserna som ingår i ditt program. I kursernas välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.
Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.
Det finns många frågor som studenter svarar bättre på än lärare och administrativ personal - hur det känns att vara student på Högskolan i Gävle till exempel. Som en del av introduktionen har vi därför anställt en student som kan svara på just dina frågor.
Studenten Rabé Andersson kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, hur det fungerar med tentamen och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Rabé är tillgänglig för frågor fram till den 6 november.
E-post: studguide.rabe@hig.se
Insparken anordnas gemensamt av Gefle Studentkår och studentföreningarna och innebär vanligtvis en hel vecka med roliga och galna upptåg. Under rådande omständigheter med coronapandemin är det svårt att säga exakt hur årets insparksvecka kommer se ut. Om insparken kan genomföras är den tänk att starta 19 augusti. All information om årets inspark och de senaste uppdateringarna hittar du på geflestudentkar.se/inspark2020
Högskolan i Gävle erbjuder en rad introduktionsaktiviteter för dig som är ny student.
Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare,
Åke Wallin.
E-post: ake.wallin@hig.se
Telefon: 026-64 87 65
Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.
Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också Café Prego. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.
På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.
KONTAKTA OSS
Högskolan i Gävle
801 76 Gävle
026 - 64 85 00
Följ oss i sociala medier