Det är för tidigt att säga något just nu om årets besök i Almedalen har lett till några nya samarbeten. Kontaktuppgifter har utväxlats med flera aktörer och vi får se vad som händer när vi har kommit hem. Ett intressant seminarium som några av kollegorna var på handlade om batterifabriken som nu byggs i Skellefteå. Där finns flera aspekter som är intressanta även för oss, både när det gäller energisystem och när det gäller kommunen Skellefteås kraftiga expansion. Vi får se om det kan leda till något.
Almedalsveckan är också en chans för oss att passa på att ha en del möten med olika befintliga nätverk. Till exempel hade vi första dagen ett möte med nätverket för Lärosäten i Öst, där rektorer från sex universitet och högskolor i Mellansverige ingår och där jag har varit ordförande under det senaste året.
Späckat program
Vi har haft ett väldigt späckat program från morgon till kväll. När jag tittar i vårt program så ser jag att vi har haft ett 30-tal programpunkter som vi velat gå på under de här dagarna och det är ändå bara ett axplock av allt som händer. I år har det varit något färre seminarier totalt, men ändå över 3500 stycken, och det kan bero på att det inte är ett val på gång i höst.
Framför allt har vi deltagit i seminarier inom högskolesektorn. Exempel på ämnen som avhandlats är styrnings- och resursutredningen, den så kallade ”Struten”, som varit på tapeten i flera diskussioner. Vi har också talat om livslångt lärande, digitalisering och artificiell intelligens. Och hur man nyttiggör forskning i samverkan med näringsliv och offentlig sektor och hur vi möter kompetensbehoven ute i samhället. Lärosätenas roll i den regionala utvecklingen och framtidens lärarutbildning har också varit på agendan.
Vi har lyssnat till politiker som diskuterat högskolepolitik men av de partiledare som passerat revy här hann vi bara med att gå och lyssna till nyvalda ledaren för liberalerna, Nyamko Sabuni.
Vi ska utvärdera vårt fortsatta engagemang
Det här är andra året som jag deltar i den här stora och unika mötesplatsen, där jag möter mina kollegor på andra lärosäten men också samverkanspartners inom näringsliv, offentlig sektor, myndigheter, forskningsfinansiärer, regering och riksdag.
Jag tycker vi har hittat en lagom nivå på vårt engagemang. Vi har inte några egna stora aktiviteter utan vi är med och deltar i seminarier och möten som andra anordnar och vi deltar där vi blir inbjudna att delta och diskutera.
Sedan är det klart att jag också funderar på om vi skulle kunna göra mer. Kanske skulle vi etablera en gemensam arena för vårt län, för Gävleborg, tillsammans med regionen, kommunerna och näringslivet som många andra regioner har från andra delar av landet. En annan tanke är att satsa på mer samarbete mellan lärosätena, vi har ju alla gemensamma frågor och utmaningar att ta upp.
Vi ska sätta oss ner och utvärdera vårt deltagande i Almedalen och vi får se vad det innebär för framtiden.