Två av de tre föreläsningarna hölls av forskare från Högskolan. Karl Samuelsson, doktorand i geospatial informationsvetenskap, talade om sin forskning om hur olika stadsmiljöer påverkar människors vardagliga upplevelser. Maria Engström, professor i vårdvetenskap, och fyra av hennes kollegor inom vårdvetenskapen på högskolan, presenterade forskning om hur staden och platsen påverkar äldre människors livssituation. Särskilt fokus på hur äldre och sjuka påverkas av att ha tillgång till grönområden och trädgårdar.
Den tredje föreläsningen handlade om hur luftkvalitet påverkar vår hälsa och hölls av forskaren och överläkaren Hirsh Koyi. Efter varje föreläsning blev det tid till frågor och diskussion. Kvällen fortsatte med en måltid där alla deltagare fick möjlighet att fortsätta samtalet med forskarna och nätverka.
Det som är bra med Forskarna på slottet är att dessa möten ger oss förutsättningar att göra forskningen samhällsnyttig och relevant. Samhällsutmaningar måste adresseras tvärvetenskapligt och inkludera aktörer inte bara från akademi, utan också från näringsliv och samhälle. Forskarna på slottet ger ju också för deltagarna möjlighet att träffa varandra och skapa nätverk. Om vi med detta kan bidra till att vara en plattform för framtida samarbeten i regionen är jag mycket nöjd.
Ytterligare två kvällar i serien Forskarna på slottet planeras under året.