Jag har känt mig mycket välkommen

Det har varit spännande, intressant och utmanande, så kan man summera mina drygt 100 första dagar som rektor på Högskolan i Gävle. Nu är jag också formellt installerad, efter den fina och högtidliga ceremonin förra veckan, då jag mottog insignierna av vår förra rektor Maj-Britt Johansson.

Rektor Ylva Fältholm

Jag har funderat en del på hur jag som rektor ska kommunicera, både internt med personal och studenter och externt med det omgivande samhället. Jag har under min första tid här på Högskolan i Gävle velat prioritera de personliga mötena. Inget slår ett personligt möte då man kan skapa en verklig dialog och direkt få respons på vad man har sagt. Därför har jag under mina första månader träffat nya studenter, faddrar, internationella studenter, studentkåren och olika föreningar. Jag har haft inledande möten med all personal på Högskolan, i akademierna och inom stödfunktionerna.

Jag har träffat kollegor på andra lärosäten, haft möten med andra myndigheter och börjat utveckla relationer med olika aktörer i regionen. En utlandsresa till Asien tillsammans med vår minister för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, har också ingått i mitt program under de första månaderna. Det har varit styrelsemöten och ledningsmöten.

Jag inser att det inte går att mötas personligen hela tiden och därför har jag också beslutat att testa den här möjligheten att ”blogga” och på så sätt berätta lite mer om vad jag gör och hur mina tankar går inom olika områden och när det gäller olika frågeställningar.

Hoppas att just du vill följa med på min resa inom och utanför Högskolan.

Jag måste säga att jag har känt mig otroligt välkommen här i Gävle. Min man säger att jag verkar ”nykär” i mitt jobb. Och det kanske stämmer för jag har upplevt en mycket positiv och förväntansfull stämning här på Högskolan i Gävle.

Utgångsläget är gott, samtidigt som jag inser att det finns mycket att ta tag i framöver. Vår högskola fyller 40 år i år och vi har ett rekordstort söktryck och fler studenter än tidigare. Med fog kan vi kalla oss en av Sveriges mest populära högskolor. Vi har över 700 motiverade och kompetenta medarbetare som vill driva vår utbildning och forskning framåt. Vi har en vision och strategi med målet att utveckla kunskap om en hållbar livsmiljö för människan. Vi vill vara en motor i regionen och vi vill att våra studenter ska bli medvetna och ”hållbara” samhällsmedborgare. Det är vad samhället behöver, och som vi brukar säga, det är vad framtiden behöver.

I min forskning har jag arbetat mycket med organisationsutveckling och jag ser fram emot att få användning av det också här när vi ska titta på hur vi ska rusta oss inför framtiden. Kvalitet och strategisk utveckling blir viktiga framåt. Externt ska vi fortsätta att odla relationer och samverka med det omgivande samhället, vi eftersträvar mer av externa forskningssamarbeten.

Ja, det finns mycket att göra och det får jag återkomma till i kommande möten och bloggar.

Rektorsinstallationen i Valhall

Den gångna helgen har jag tänkt mycket på installationsceremonin och alla som kom för att dela den upplevelsen med mig. Jag har varit med om många akademiska ceremonier tidigare, men nu fick jag stå i centrum för första gången. Jag ville att vi skulle ha en inkluderande och ändå högtidlig ceremoni i enlighet med den akademiska traditionen och jag tycker att vi hittade rätt.

Det har varit roligt att få visa Högskolan och dess vackra omgivningar för min närmaste familj under den gångna veckan och installationsceremonin blev också ett tillfälle att få befästa relationerna med det omgivande samhället. Nu ser jag fram emot att utveckla samarbetet. 

Läs mer: om Ylva Fältholm

Kommentarer
Stängd för fler kommentarer
Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2017-11-23
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)