Kursupplägg
Välkommen till kursen Introduktion till vetenskapsteori och metod! I ditt framtida yrke som förskollärare kommer du att behöva luta dig mot forskning och beprövad erfarenhet när du gör olika val i din arbetsvardag. För att du ska kunna urskilja vilken forskning som är relevant och trovärdig så behöver du ha kännedom om vetenskaplighet och om forskningsprocessen. I den här kursen får du börja bekanta dig med både vetenskaplighet och forskningsprocessen. Det betyder att vi kommer att titta på vad teori är, vad metod är, hur man kan lita på forskning och vad man behöver tänka på kring etik i forskningsarbetet.
Denna kurs överlappar till viss del kursen Barn och barndom på så vis att ni inleder med Barn och barndom för att sedan komma in på Introduktion till vetenskapsteori och metod, för att i slutet av perioden helt läsa den senare kursen.
Se tabell här: Tabell
För att underlätta för er i er studieplanering så introduceras båda kurserna samma dag, dvs den 9/11. Jag kommer då in en kort stund för att ge er en snabb introduktion till kursens upplägg, kurslitteratur och examinationsuppgifter. En fördjupad genomgång av allt detta kommer jag att ge på onsdag den 16/12 kl. 08.30-10.00 via zoom (länk finns på Canvas). Förutom genomgång av kursupplägg osv så ges dagen efter kl. 10.30-12.00 en introducerande föreläsning där jag bland annat kommer att introducera er till frågorna: Varför vetenskapsteori och metod? Vad är teori? Vad är metod?
Kursen omfattar endast 3 hp och är alltså en kort kurs, men troligen är vetenskapsteori och metod någonting som är mer eller mindre nytt för dig, vilket gör att du kommer att uppleva kursen som intensiv. För att ge dig själv de bästa förutsättningarna i kursen så är det viktigt att du börja läsa och sätta dig in i kurslitteraturen senast under veckorna 51-53 så att du är väl förberedd när seminarierna drar igång i vecka 1
Kursen bygger i övrigt på ert aktiva deltagande i kursens seminarier och föreläsningar och examineras dels genom seminariedeltagande och dels genom en skriftlig uppgift i slutet av kursen.
Kommunikationssätt
I kursen använder vi oss av lärplattformen Canvas. Där kommer all information som du behöver för kursen att läggas upp, såsom studiehandledning, schema, osv. Vi kommer också att använda oss av zoom för seminarier och live-streamade föreläsningar.
Från och med höstterminen 2020 ersätter Canvas den nuvarande lärplattformen Blackboard. När du har registrerat dig på din kurs via Ladok skrivs du automatiskt in på kursen i Canvas. Det kan ta upp till 60 minuter innan ditt användarnamn lagts till i lärplattformen och du kan se din kurs i Canvas.
Logga in i Canvas