Kursupplägg
Jag heter Anna Gustavsson och är kursansvarig lärare på kursen "Svenska som andraspråk 1-30 hp" som startar vecka 36 och går på halvfart (50%) under läsåret 2020-2021.
Det första delmomentet, "Det flerspråkiga Sverige: kultur, skola och samhälle", som pågår v. 36-46 träffar ni mig. Momentet behandlar bland annat språklig variation i det flerspråkiga Sverige och under kursen problematiseras sambandet mellan kultur, språk och identitet.
Det andra delmomentet, "Svensk grammatik för lärare i svenska som andraspråk" startar v. 46 och pågår till v. 03 (2021) och ni träffar mig även under detta momentet.
Momentet rör den svenska grammatikens syntax, morfologi och fonologi med koppling till utmaningar som andraspråksinlärare kan möta. Vi diskuterar också grammatikundervisning utifrån ett andraspråksperspektiv.
Under vårterminen 2021 (v. 04-23) följer ytterligare två delmoment, "Andraspråksinlärning" som startar v. 04-13 samt "Läs- och skrivutveckling hos inlärare av svenska som andraspråk" v. 14-23. För ytterligare och mer komplett information om innehållet i kursens olika moment hänvisas till kursplanen SLG012. Varje delmoment läser 7,5 hp.
Examinationen av de olika momenten som ingår i kursen sker både muntligt och skriftligt. Mer information om detta ges vid introduktionen och vid start av varje kursmoment. För godkänt betyg krävs aktivt deltagande i diskussioner på seminarier och/eller "Zoom" samt godkänd muntlig/skriftlig examination. Det kan nämnas redan här att ett (1) skriftligt omtentamenstillfälle erbjuds per tentamenstillfälle. Skulle man inte nå godkänd nivå vid omtentamen erbjuds nytt tentamenstillfälle när samma kurs och moment ges nästa gång.
Kommunikationssätt
Eftersom kursen går på IT-distans kommer vi att kommunicera och föra dialog med hjälp av webbkonferensverktyget "Zoom", lärplattformen "Canvas" samt via e-post. Det är viktigt att du har en fungerande webbkamera och mikrofon för bästa utbyte under kursen samt tillgång till god studieplats för att underlätta kommunikationen för alla deltagande på kursen. De gånger vi träffas ska vi kunna kommunicera och se varandra.
Vi använder högskolans webbkonferensverktyg "Zoom" för de inplanerade seminarierna där vi träffas i realtid. Under rådande virus har vi beslutat att lägga innedagarna på Zoom under höstterminen till att börja med. Hur innedagarna planeras på vårterminen återkommer vi till och högskolan i Gävle följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De heldagar som är planerade under höstterminen är vecka 40 tisdag 29/9 mellan 0900-15.00 ca samt vecka 48 torsdag 26/11 mellan 0900-12.00 samt 13.00-15.00. Den 26/11 är indelad i två delar där samma innehåll ges förmiddag som eftermiddag, vilket innebär att man väljer det som passar bäst, men man är också välkommen att deltaga i båda om man vill.
Du tar del av föreläsningar som finns inspelade och genomför uppgifter samt bearbetar och problematiserar vid seminarier via "Zoom". Vissa av träffarna är examinerande och vilka de är ser du i studiehandledningen. Uppgifter genomförs individuellt och/eller i grupp. Mer information kring detta vid uppstarten och introduktionen av respektive kursmoment.
Efter varje kursmoment skriver du en kursvärdering som skickas till din e-post. När slutligen alla moment är avklarade skriver du en kursutvärdering för hela kursen som helhet.
Övrig information
Kursen har lockat många sökande och bland annat av den anledningen kommer här en uppgift som lämnas in före kursstart då du loggat in dig och registrerat dig på Canvas. Din presentation lämnar du under "presentationer". Beskriv lite kort om dig själv, vem du är och varför du vill läsa kursen. Skriv gärna direkt i forumet och undvik bifogade filer.
Från och med höstterminen 2020 ersätter Canvas den nuvarande lärplattformen Blackboard. När du har registrerat dig på din kurs via Ladok skrivs du automatiskt in på kursen i Canvas. Det kan ta upp till 60 minuter innan ditt användarnamn lagts till i lärplattformen och du kan se din kurs i Canvas.
Logga in i Canvas
Vi här på högskolan i Gävle önskar dig välkommen och lycka till med dina studier.
Med vänlig hälsning
Anna Gustavsson