HiG-podden

Här kan du ta del av spännande forskning och andra nyheter från Högskolan i Gävle i ljudform. HiG-podden är vår podcast där vi går på djupet med frågor som rör forskning, utbildning och aktuella ämnen.

HiG-podden är en podcast från Högskolan i Gävle. Här kan du höra våra forskare och andra personer som resonerar kring pågående forskning, utbildningsfrågor och andra relevanta ämnen. Varje avsnitt är cirka 10-15 minuter långa och nya avsnitt publiceras ungefär varannan vecka.

Har du synpunkter, frågor eller tips på innehåll? Hör av dig till Anna Sällberg, anna.sallberg@hig.se

 

Alla avsnitt

2018

 • Lärande då och nu med två historielärare

  Hur är det att komma som ny lärare till en skola i dag? Och hur var det förr? Vilka faktorer i klassrummet påverkar elevernas förmåga att ta till sig ny kunskap? Elisabeth Taube och Tomas Panth är lärare och undervisar i historia och samhällsvetenskap på Vasaskolan i Gävle. Elisabeth undervisar även i lärarutbildningarna på Högskolan i Gävle. I det här avsnittet samtalar de om hur undervisningen har förändrats genom åren. Stort och smått avhandlas när du får följa med på en resa från dåtidens till nutidens skola.HiG-podden: "Som lärare är det en ny föreställning varje gång du går in i klassrummet"
  52 minuter – 11 september 2018
 • En värld fri från skräp är Thomas Nylunds vision

  Vad kan du och jag göra för att rädda vår planet? I det nya avsnittet av HiG-podden gräver vi djupare bland våra sopor. Thomas Nylund är förbundsdirektör för Gästrike Återvinnare och hedersdoktor vid Högskolan i Gävle. Han jobbar med frågor om hur vi får en mer hållbar värld.HiG-podden: "Att hushålla med resurserna och göra kloka inköp är hållbarhet för mig"
  14 minuter – 8 augusti 2018
 • När livet går i kras – forskning ger människor verktyg för att hantera kriser

  Hur hanterar du en kris? Fereshteh Ahmadi, professor i sociologi, forskar om coping-strategier – verktyg för att hantera olika typer av livskriser. Hon har fokuserat på cancerpatienter och vilka verktyg som hjälper dem under den livskris som ofta uppstår när cancerdiagnosen är ett faktum.HiG-podden: "Sjukdomen har lärt dem att uppskatta varje sekund av livet"
  14 minuter – 21 juni 2018
 • Drama i undervisningen kan ge elever magiska upplevelser

  Tänk dig att få gå in i en roll och agera i stället för att ha en ”vanlig” lektion eller föreläsning på skolan. Eva Hallgren, lärare och doktor i dramapedagogik, pratar om hur processdrama, en form av rollspel, kan skapa en mer lekfull form av undervisning.HiG-podden: "Många upplever att det sker något magiskt i klassrummet"
  15 minuter – 7 juni 2018
 • Brott och straff med kriminologiprofessorn

   Jerzy Sarnecki berättar om sin resa – från att ha lämnat Polen som flykting, till att bli en av de mest ledande personerna inom kriminologi i Sverige.HiG-podden: "När jag lämnade Polen som flykting var min dröm att läsa sociologi"
  14 minuter – 23 maj 2018
 • Ny metod mäter synstress med nära infrarött ljus

  Hans Richter, professor i psykologi, och Nisse Larson, forskningsingenjör berättar om en ny metod som med nära infrarött ljus kan mäta hur stressade våra hjärnor blir vid mentala påfrestningar och till exempel dåliga synförhållanden.HiG-podden: "Vi ligger absolut i frontlinjen"
  13 minuter – 9 maj 2018
Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Douglas Öhrbom Sidan uppdaterades: 2018-06-13
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)