Datum: 2017-12-04

Välkomna till Kulturfrukost på Silvanum den 6 december

Annika Strömberg

I Sverige ser vi yttrandefriheten som en självklarhet, men den är hotad i många länder. Där riskerar människor sina liv och hälsan för att utöva sitt yrke. En särskilt utsatt grupp är författare.

Om fristadsarbete

24 svenska städer har hittills valt att bli fristäder för att stödja författare, journalister, musiker, bild- och scenkonstnärer med flera konstnärer som är utsatta för censur och/eller förföljelse i sina hemländer.

Fristäder förutm Gävle i vår närhet är Sandviken och Uppsala.

ICORN
Alla fristäder ingår i nätverket ICORN (International Cities of Refuge Network), som är en oberoende organisation med säte i Stavanger, Norge. ICORN har ett nära samarbete med PEN International och Svenska PEN.

Fristadsprogrammet innebär att konstnärer erbjuds stipendium, fri bostad och ett nätverk i fristadens kulturliv för att kunna utveckla sitt konstnärliga arbete.

Annika Strömberg

För att få lära oss mer om fristäder och ICORN har vi bjudit in Annika Strömberg, kulturstrateg i Uppsala kommun och styrelseledamot i ICORN till kulturfrukosten den 6 december.

Uppsala kommun har varit fristad för förföljda författare sedan 2008. Annika berättar om sina erfarenheter, utmaningar, med- och motgångar från åren med fristadsarbetet.

Hon tar även upp Uppsalas tidigare fristadsförfattare, Sedigheh Vasmaghi från Iran, som uppmärksammas i årets ”Fängslade författares dag”, eftersom hon nyligen fängslades i hemlandet och senare släpptes mot borgen.

Föredraget ramas in med sång och musik av Bengt Söderhäll, Dagermanseminariet, Högskolan i Gävle. Välkommen till en angelägen frukost!


Datum: Onsdag den 6 december
Tid: Frukost serveras från 07:45. Föredraget startar 08:15 och slutar 09:15
Plats: Silvanum i Gävle

Värd är Högskolan i Gävle 

Kulturfrukosten är gratis men du måste anmäla dig via kulturfrukost@gavle.se

Föredragen sänds live och lagras i fall ni vill se de igen, följ adresserna nedan:
www.regiongavleborg.se/kulturfrukost www.facebook.com/kulturutveckling/

Nästa Kulturfrukost är den 7 februari. Då kommer Åsa Beckman bitr, kulturchef på Dagens Nyheter. Värd är då Gävle kommun.

 

Kontaktperson på HiG är bibliotekschef Maivor Hallén.

Text: Douglas Öhrbom 

Bild kulturfrukost
Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2017-12-04
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)